Gruppvåldtäkt på studentkryssning

Landslagsman häktad misstänkt för gruppvåldtäkt

Av: 

Christoffer Nilsson

NYHETER

Ytterligare två 19-åringar har häktats misstänkta för gruppvåldtäkten på Silja Galaxy.

En av de unga männen är en framgångsrik aktiv idrottare på landslagsnivå.

– Han förnekar brott och är missnöjd med beslutet, säger advokat Per Svedlund.

För knappt en vecka sedan häktades två unga män misstänkta för grov våldtäkt ombord på en studentkryssning.

Samtidigt släpptes en man då rätten ansåg att bevisningen inte höll. Misstankarna mot mannen kvarstår.

Under fredagen hölls nya förhandlingar i målet i Stockholms tingsrätt. Rätten beslutade då att häkta ytterligare två 19-åriga män på sannolika skäl misstänkta för grov våldtäkt.

Brottet ska ha ägt rum i en hytt mellan klockan 04 och 07 den 30 mars ombord på Silja Galaxys studentkryssning, arrangerad av företaget Fun cruises.

De två männen som häktades under fredagen förnekar brott och var enligt sina juridiska ombud missnöjda med rättens beslut.

Landslagsman häktad

En av 19-åringarna är framgångsrik i en individuell idrott i vilken han tävlar på juniorlandslagsnivå, enligt mannens advokat. Enligt den unga mannens förening har han även tagits ut till seniorlandslaget i den aktuella idrotten.

– Han är, så vitt jag förstår, en ostraffad och skötsam ung kille som ägnar sig åt idrott på juniorlandslagsnivå. Han hade något internationellt uppdrag på vårkanten som, om det här fortsätter nu, han kommer att missa, säger mannens advokat Per Svedlund.

Advokaten vill inte kommentera om klienten befunnit sig i den hytt där den misstänkta gruppvåldtäkten ägde rum.

Vilken roll menar han själv att han haft under kryssningen?

– Han har varit en deltagare i den fest, kan man kalla det för, som utspelar sig på den här båten under kryssningen. I polisförhör har han berättat om sina förehavanden och jag tycker att det är en utförlig redogörelse, säger Per Svedlund.

Den andre häktade 19-åringen har även han varit framgångsrik idrottare. Han har tidigare ansetts som en supertalang och varit ungdomsproffs i en lagidrott i vilken han representerat Sverige på pojklandslagsnivå.

Brage Åman, som företrädde den andra 19-åringen under förhandlingen, menar att bevisningen inte borde ha räckt till häktning.

– Han har lämnat en mycket lång och detaljerad berättelse som jag tycker verkar väldigt trovärdig. Han har förnekat från första stund till i dag. Han har precis samma berättelse hela tiden och den har han inte ändrat på över huvud taget, säger Brage Åman.

”Det finns teknisk bevisning”

Samtliga frihetsberövade, liksom den frisläppta mannen som fortfarande är misstänkt, är hemmahörande i Västmanland.

– Vilka som är frihetsberövade eller inte vill jag inte gå in på men de har varit ett stort kompisgäng från Västmanland som har medverkat på den här studentkryssningen, säger advokat Per Svedlund.

Kammaråklagare Kristin Morén var nöjd efter fredagens häktningsförhandlingar.

– De blev häktade på sannolika skäl misstänkta för den här grova våldtäkten och det är den högre av misstankegraderna. Jag är nöjd att tingsrätten delade min bedömning att det var sannolika skäl, säger hon.

Åtal ska vara väckt senast fredagen den 15 april men åklagaren kan komma att begära förlängning. Utredningen fortsätter med förhör och man arbetar även vidare med den tekniska bevisningen.

– Det finns teknisk bevisning men jag vill inte kommentera vad det är, säger Kristin Morén.

Åklagarna i fallet har tidigare sagt att man inte utesluter att fler personer kan komma att misstänkas för våldtäkt. På fredagen ville kammaråklagare Kristina Morén inte kommentera om man fortfarande har den inställningen.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

SE OCKSÅ

Ännu en häktad efter misstänkt färjevåldtäkt

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Gruppvåldtäkt på studentkryssning

Våldtäkt