Kunder hotar lämna Nordea

1 av 3
NYHETER

Nordea pekas i Panamadokumenten ut som en av världens mest aktiva banker i skatteparadishärvan.

Då hotar många kunder att fly.

”Avslutar mitt konto i morgon. Affärsetik och moral är uppenbarligen inte era ledord”, skriver en kund på bankens Facebooksida.

Genom att erbjuda sina rika kunder brevlådeföretag i skatteparadis uppges Nordea vara en av de mest aktiva banker i de 11,5 miljoner så kallade Panamadokumenten.

På bankens Facebooksida har känslorna det senaste dygnet svallat över.

”Skamligt agerande! Fiffel & båg i de superrikas tjänst medan vanliga kunder får stå för notan”, skriver en kund.

”Ska skämmas”

En annan håller med:

”Väljer oxå att efter många många år lämna Nordea nu! Skäms!”

Även andra bankers kunder har gjort sig besväret att visa sitt missnöje på Nordeas Facebooksida.

”Har länge tänkt byta bank då min nuvarande banks enorma hybris och blindhet för moral, etik och kundfokus gjort mig spyfärdig. Kan nu också stryka Nordea från min lista på kandidater (även om ni var med högst tveksamt). Vill bara gratulera er för ert agerande, jag ser fram emot det lavinartade kundtappet ni har att vänta”, skriver en Facebookanvändare.

Var ingen ambition

Nordea uppger i AB Morgon att härvan är ”väldigt beklaglig”.

– Vår ambition är att aldrig begå något brottsligt över huvud taget, utan verkligen följa de lagar och regler som finns, säger Nordeas presschef Magnus Nelin.

Banken skriver själva att man inte tolererar att utnyttjas för skatteflykt och sedan 2009 haft en tydlig policy och sedan dess avvisat kunder som velat ha ett sådant upplägg.

Dokumenten visar däremot att Nordea så sent som i somras skapade brevlådeföretag till kunder och fortfarande administrerar hundratals sådana.

ARTIKELN HANDLAR OM