Bombade åtta sjukhus – på en vecka

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
En förstörd ambulans i Aleppo. Foto: Ammar Abdullah/Reuters

Medan Trump och Putin talade om hur terroristerna ska bekämpas har bomberna fortsatte att regna över Syrien.

Åtta sjukhus har träffats.

Och maten håller på att ta slut.

I över en vecka har världen varit upptagen med att vända och vrida på resultatet i det amerikanska presidentvalet. Och frågat sig vilken politik Donald Trump kommer att föra.

I måndags talade Trump i telefon med den ryske presidenten Vladimir Putin om hur de tillsammans ska utplåna IS och andra terrorgrupper.

LÄS OCKSÅ

Aleppo, oktober 2016 – titta inte bort

Samtidigt har kriget i Syrien fortsatt med oförminskad styrka.

Resultatet den senaste veckan: åtta bombade sjukhus.

Fem av dem har bombats de senaste 48 timmarna, uppger New York Times.

Tidsfrist löpte ut

Efter tre veckor av relativt lugn ställdes invånarna i östra Aleppo på söndagen inför ett 24 timmar långt ultimatum – att lämna staden eller utsättas för ett massivt bombanfall. När tidsfristen löpte ut inleddes den senaste offensiven.

Den syriska regeringen och Ryssland antas ligga bakom attackerna.

Minst 87 människor, varav 4 barn, dog inne i Aleppo och i stadens förorter under onsdagen, enligt CNN. Men attackerna har även riktats mot andra provinser i norra Syrien.

Barnsjukhus träffat

På onsdagen träffades två sjukhus i Aleppo, varav ett var inriktat på barn. En blodbank ska också ha förstörts.

– En hemsk dag för barnsjukhuset. Jag, min personal och alla patienterna sitter i ett rum i källaren och försöker skydda patienterna, säger sjukhuschefen doktor Hakem i ett uttalande, enligt CNN.

Hungern förvärras

Också Världshälsoorganisationen fördömde sjukhusattackerna i ett uttalande på onsdagen:

"Attackernas mönster tyder på att sjukvård medvetet är måltavla i den syriska konflikten. Det är ett betydande brott mot internationell rätt och ett sorgligt ignorerande av allmän medmänsklighet".

Samtidigt förvärras matbristen i östra Aleppo. Enligt FN riskerar 250 000 människor att drabbas av hungersnöd om mattransporter inte släpps in.

"Naturlig allierad"

Den tillträdande amerikanske presidenten Donald Trump har i vissa uttalanden antytt att han är beredd att överge sitt lands stöd till olika rebellgrupper i Syrien och i stället förena sig med landets omstridde president Bashar al-Assad och Ryssland i kampen mot IS.

– Om han (reds.anm. Trump) vill slåss mot terroristerna så är vi en naturlig allierad, sa Assad i veckan, enligt Reuters.

Aleppo 2016 – helvetet på jorden Så här ser kriget i Syrien ut på riktigt OBS! Varning för starka bilder! Stöd Aftonbladets kampanj #tittaintebort

Publicerad: