Bombade åtta sjukhus – på en vecka

1 av 3
En förstörd ambulans i Aleppo. Foto: Ammar Abdullah/Reuters

avStaffan Lindberg

NYHETER

Medan Trump och Putin talade om hur terroristerna ska bekämpas har bomberna fortsatte att regna över Syrien.

Åtta sjukhus har träffats.

Och maten håller på att ta slut.

I över en vecka har världen varit upptagen med att vända och vrida på resultatet i det amerikanska presidentvalet. Och frågat sig vilken politik Donald Trump kommer att föra.

I måndags talade Trump i telefon med den ryske presidenten Vladimir Putin om hur de tillsammans ska utplåna IS och andra terrorgrupper.

Samtidigt har kriget i Syrien fortsatt med oförminskad styrka.

Resultatet den senaste veckan: åtta bombade sjukhus.

Fem av dem har bombats de senaste 48 timmarna, uppger New York Times.

Tidsfrist löpte ut

Efter tre veckor av relativt lugn ställdes invånarna i östra Aleppo på söndagen inför ett 24 timmar långt ultimatum – att lämna staden eller utsättas för ett massivt bombanfall. När tidsfristen löpte ut inleddes den senaste offensiven.

Den syriska regeringen och Ryssland antas ligga bakom attackerna.

Minst 87 människor, varav 4 barn, dog inne i Aleppo och i stadens förorter under onsdagen, enligt CNN. Men attackerna har även riktats mot andra provinser i norra Syrien.

Barnsjukhus träffat

På onsdagen träffades två sjukhus i Aleppo, varav ett var inriktat på barn. En blodbank ska också ha förstörts.

– En hemsk dag för barnsjukhuset. Jag, min personal och alla patienterna sitter i ett rum i källaren och försöker skydda patienterna, säger sjukhuschefen doktor Hakem i ett uttalande, enligt CNN.

Hungern förvärras

Också Världshälsoorganisationen fördömde sjukhusattackerna i ett uttalande på onsdagen:

"Attackernas mönster tyder på att sjukvård medvetet är måltavla i den syriska konflikten. Det är ett betydande brott mot internationell rätt och ett sorgligt ignorerande av allmän medmänsklighet".

Samtidigt förvärras matbristen i östra Aleppo. Enligt FN riskerar 250 000 människor att drabbas av hungersnöd om mattransporter inte släpps in.

"Naturlig allierad"

Den tillträdande amerikanske presidenten Donald Trump har i vissa uttalanden antytt att han är beredd att överge sitt lands stöd till olika rebellgrupper i Syrien och i stället förena sig med landets omstridde president Bashar al-Assad och Ryssland i kampen mot IS.

– Om han (reds.anm. Trump) vill slåss mot terroristerna så är vi en naturlig allierad, sa Assad i veckan, enligt Reuters.

Aleppo 2016 – helvetet på jorden Så här ser kriget i Syrien ut på riktigt OBS! Varning för starka bilder! Stöd Aftonbladets kampanj #tittaintebort

ARTIKELN HANDLAR OM