Man erbjöd sitt ofödda barn till andra pedofiler

51 misstänkta när norska nätverk avslöjats

Norsk polis har gjort ett stort tillslag mot flera pedofilnätverk i landet, rapporterar Verdens Gang.

Totalt misstänks 51 personer för brott.

De ska ha direktsänt övergrepp på sina egna barn – och en man ska ha planerat att låta andra förgripa sig på hans ännu ofödda barn.

Polisen har utrett härvan under en längre tid. Bland bevisen har de 150 terabyte med bilder och videor. Det är det största beslaget i landet någonsin.

20 av de 51 personer som misstänks ha varit delaktiga är bosatta i området runt Bergen i västra Norge.

– Det är inte ett ärende, utan flera allvarliga ärenden som vi har jobbat med en längre tid. Det är tal om flera nätverk, säger Gunnar Fløystad, chef vid rätts- och åtalsenheten vid polisen i Västnorge till VG.

Har sänt våldtäkter live

En av de misstänkta männen ska ha ingått avtal med andra män om att de skulle få förgripa sig på dennes barn – när det fötts. Vid tillfället var hans flickvän fortfarande gravid.

Det stora material som polisen har kommit över visar i flera fall hur män har förgripit sig på sina egna barn och sänt det live på nätet.

Polisens misstankar gäller bland annat våldtäkt, människohandel och framställning av bilder och filmer på övergrepp.

– Det är en omfattande kontakt mellan de här männen och det chattas om övergrepp. En del av det som det snackas om är fantasier. Annat är faktiska övergrepp som har skett, säger Gunnar Fløystad.

En poliskollega misstänkt

Polisen i det västra distriktet har varit i kontakt med nästan alla andra norska distrikt i ärendet. En del av de avslöjade övergreppen ska ha begåtts utomlands.

På lördagen avslöjade VG att en polis som arbetar i just det västra distriktet är en av de misstänkta. Under fredagen ska hans kollegor ha gjort husrannsakan hemma hos honom, men han har inte gripits.

I övrigt beskrivs många av de misstänkta som ”högt utbildade och IT-kompetenta”. Bland dem finns också en förskolelärare och en jurist.

Enligt VG kan några av dem häktas redan på måndag.

FBI hackade hemlig pedofilsajt

Tidningen skriver också att amerikanska FBI ligger bakom avslöjandena.

Säkerhetstjänsten gjorde ett stort tillslag mot chattrum på det ”mörka nätet”, den del av internet som inte är åtkomlig genom vanliga sökmotorer och webbläsare, förra sommaren.

De lyckades då hacka sig in på en pedofilsajt och samla på sig IP-adresser och annan information, som lämnades över till norska myndigheter för ett par månader sedan.

Publisert:

Ämnen i artikeln