Här kan barnen ta och ge urvuxna kläder

Förskolans smarta lösning

På förskolan Rosen i Fagersta finns Tage. Där kan föräldrar lämna in kläder barnen växt ur – och hämta upp nya.

– Barnen pekar på sina kläder och glatt säger "det här har jag fått från Tage!", säger barnskötaren Nadja Ruutikainen Näätänen.

Det var under semestern förra året som förskolan Rosen i Fagersta såg en fiffig lösning som dykt upp i Karlstad. Lösningen stavades "TAGE" – helt enkelt en hylla där vårdnadshavare kan TA kläder till sina barn och GE kläder barnen växt ur. På Rosen blev man minst sagt inspirerade och efter ett föräldramöte om återbruk sattes arbetet med Tagehyllan i gång.

Setts av en halv miljon

Hyllan har nu stått på förskolan sedan årsskiftet men det var när kommunen skrev ett facebookinlägg om det under onsdagen som det tog spinn i sociala medier. På ett knappt dygn har idén delats 2 500 gånger och genererat nästan 10 000 likes.

– Vi är ganska mållösa över detta. Kommunens kommunikatör ringde oss i morse och sa att över en halv miljon människor hade sett inlägget – då blev vi knäsvaga, säger Nadja Ruutikainen Näätänen som är barnskötare på förskolan.

”Barnen säger 'det här har jag fått från Tage!'”

Nadja ville själv testa hur hyllan användes och lämnade in en påse kläder hennes barn växt ur under en måndag – på fredagen var nästan alla kläder borta.

– Jag tror det stora intresset beror på att det finns ett tydligt tänk kring återbruk och miljöpåverkan i dag.

Hon säger att barnen på förskolan också tycks uppskatta hyllan:
– Det händer att barnen pekar på sina kläder och glatt säger "det här har jag fått från Tage!". Vi är verkligen supernöjda med detta!

Se inlägget nedan.

Publisert:

LÄS VIDARE