Mejla

Wolfgang Hansson

Två huvudspår och en svår utmaning för militärjuntan

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 16 | Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Skadade får första hjälpen efter att en bomb exploderat i Trang, södra Thailand.

För bara en vecka sedan fick Thailands militär folkets klartecken att för all framtid behålla den yttersta politiska makten.

Tajmingen med de koordinerade bombdåden talar för att det kan ha fötts en ny väpnad motståndsrörelse mot militärjuntan.

Men det finns ett annat spår som är minst lika troligt.

LÄS VIDARE

I dödssiffror räknat tillhör de senaste terrorattackerna i Thailand inte de värsta. Men aldrig tidigare har så många bombattacker inträffat på samma dag spridda över ett så stort geografiskt område.

De inträffade på drottningens födelsedag vilket knappast är en slump. Fyra av bomberna exploderade dessutom i Hua Hin vilket varit kungafamiljens sommarresidens i många år. Den enormt populära kungafamiljen är den yttersta symbolen för makten.

Dåden är uppenbarligen riktade mot den thailändska staten men också mot turismen som är en av landets stora intäktskällor.

Den nya karaktären på terrorn gör det svårt att omedelbart slå fast vem som ligger bakom. Men jag ser i första hand två huvudalternativ.

Bitter fejd

Även om över hälften av thailändarna röstade för den nya författningen som ger militären rollen som överrock åt framtida civila regeringar så finns det en mycket stor del av Thailands befolkning som motsätter sig militärens styre.

De så kallade rödskjortorna, mestadels fattiga anhängare av demokratiska valda ledare från familjen Shinawatra, har i åratal legat i bitter fejd med den traditionella makteliten i Bangkok, gulskjortorna. Det har vid flera tillfällen yttrat sig i våldsamma konfrontationer i huvudstaden som ledde till militärkuppen 2014.

Hittills har motsättningarna inte yttrat sig i terrordåd. Men ur den politiska oppositionen kan det ha bildats en militant motståndsrörelse som vill visa militären och folket att de trots att de sitter vid makten inte har total kontroll över landet.

Genom att slå till oerhört brett både vad gäller utvalda mål och orter har de skapat förvirring och fruktan för nya terrordåd.

Men i så fall handlar det om en ny rörelse som ännu inte ens gett sig tillkänna.

Muslimsk självständighetskamp

Ett minst lika troligt scenario är att muslimska separatister ligger bakom. Men även då utgör dåden en kraftig förändring mot deras tidigare arbetssätt.

I drygt tio år har det pågått ett lågskaligt terrorkrig i Thailands tre sydligaste provinser. Där är en majoritet av befolkningen muslimer av malayiskt ursprung. Det handlar om små, nästan dagliga terrordåd och mord. De flesta riktade mot representanter för staten. Lärare och buddistmunkar skjuts ihjäl. Bomber exploderar utanför polisstationer och offentliga byggnader.

Den muslimska gerillans mål är att få självständighet eller ett mycket långtgående självstyre. Dödandet har pågått oavsett om Thailand styrts av militären eller av folkvalda politiker som Thaksin Shinawatra och hans syster Yingluck Shinawatra.

Så här långt har över 6 000 människor fått sätta livet till.

Men de muslimska separatisterna brukar nästan aldrig slå till utanför de tre sydliga provinserna. Att de attackerar turister eller turistmål är mycket ovanligt trots närheten till stora turistmål som Krabi och Phuket.

Helt ny taktik

Om muslimgerillan ligger bakom gårdagens nio terrordåd innebär det en kraftig upptrappning av konflikten och en fundamental förändring av taktiken. I så fall kan vi förvänta oss fler dåd i turistområden vilket kommer att skapa en svår utmaning för Thailands militär som hittills trots stora ansträngningar misslyckats totalt i försöken att kväsa självständighetskampen i söder.

Men det ökar också risken för turister att hamna i skottlinjen.

Som vanligt gör militären det mesta för att lägga ut dimridåer om vilka de verkliga förövarna är.

Man hävdar att det är för tidigt att säga vem som ligger bakom samtidigt som militärens talesman benhårt slår fast att det inte handlar om internationell islamistisk terrorism. Militären är livrädd för att turisterna ska tro att IS fått fäste i Thailand. Då skulle turismen verkligen skadas.

IS-fruktan

Normalt skapar terrordåd och politiskt våld i Thailand en kort nedgång i turismen men väldigt snart är charterplanen fulla igen. Men om IS är skyldiga får det en helt annan skrämseleffekt. Se hur hårt Egypten drabbats.

När flera bomber dödade 20 människor i Bangkok förra året hävdade regimen att förövarnas motiv var att Thailand utvisat uigurer till Kina i stället för att låta dem resa till Turkiet och söka politisk asyl. Men stor osäkerhet råder om det var det verkliga motivet eller om militären till varje pris ville undvika att dådet skulle ses som islamistisk terror.

Militären berömmer sig själva över att ha skapat stabilitet och lugn och ro i Thailand. Kanske har de ropat hej lite för tidigt.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: