Minst tio döda efter attack mot universitet i Afghanistan

1 av 6
NYHETER

Tio personer har bekräftats döda efter att beväpnade män attackerat det amerikanska universitetet i Afghanistans huvudstad Kabul, uppger AFP.

Minst 20 personer har skadats.

Vid 19-tiden på onsdagskvällen lokal tid gick beväpnade män till attack mot lärosätet American University of Afghanistan. Efter att en explosion hörts ska skottlossning ha utbrutit, rapporterar den afghanska tv-kanalen Tolo News.

Mohammad Saleem Rasouly, chef för sjukhusen i Kabul, säger till Reuters en student hittills har bekräftats död.

Totalt ska tio personer ha dött, enligt AFP. Minst 20 uppges ha skadats.

Journalisten Bilal Sarwary skriver på Twitter att attentatsmännen uppges ha kastat handgranater.

Barrikaderade sig i klassrum

Hundratals studenter och många utländska, däribland amerikanska, lärare var fast inne i byggnaden medan attacken pågick, uppger en källa vid det afghanska inrikesdepartementet enligt Sky News.

AP-fotografen Massoud Hossaini studerar på universitetet och befann sig i ett klassrum med 15 andra studenter när han hörde en explosion vid universitetsområdets södra delar.

– Jag gick till fönstret för att se vad som hände och såg en person i normala kläder utanför. Han sköt mot mig och krossade glaset.

Han säger till AP att studenterna barrikaderade sig i klassrummet, efter att ha ställt upp stolar och skrivbord mot dörren la de sig på golvet. Därefter kastades två handgranater in i klassrummet och flera av Hossainis klasskamrater skadades, säger han.

Säkerhetsstyrkor på plats

Säkerhetsstyrkor fanns på plats för att säkra området, skriver Al-Jazeera, och vid 20-tiden lokal tid uppgav polis och andra officiella källor att inga attentatsmän tagit sig in i byggnaderna..

Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för attacken, enligt Al-Jazeera som också skriver att attacken kommer i en upptrappning av våld mot den väststödda Kabul-regeringen från talibanernas sida.

Tidigare i augusti kidnappades två utländska gästprofessorer – en från USA och en från Australien – som undervisar vid American University of Afghanistan.

Universitetet öppnade 2006 och har över 1 700 studenter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kabul