Nunnorna om mardrömmen i kyrkan

1 av 4
NYHETER

Under tisdagen blev tre nunnor tagna som gisslan av franska terrorister och därefter vittnen till ett brutalt mord på prästen Jacques Hamel. För tidningen La Vie berättar de om tragedin.

Under söndagen hölls minnesceremonier i hela Frankrike för att hedra prästen Jacques Hamel, som blev brutalt mördad av två islamistiska terrorister bara dagar tidigare. Överallt deltog muslimer i gudstjänsterna för att visa att de tar avstånd från allt vad terrorism heter och även i den gotiska katedralen där tragedin utspelade sig samlades ortsbefolkningen tillsammans med lokalboende muslimer för att att sörja och minnas. Utanför kyrkan höll några av de tusentals deltagande upp en banderoll med budskapet ”Kärlek till alla. Hata ingen”.

– Vi är väldigt rörda av våra muslimska vänners närvaro. Jag tycker att det är modigt att de kommer hit i dag, säger Dominique Lebrun, ärkebiskop i området, efter minnesceremonin, skriver nyhetsbyrån AP.

”Hade stor svart huva över huvudet”

Den tragiska tisdagen började precis som vilken dag som helst i byn Saint-Étienne-du-Rouvray i Normandie. Vid halv tio-tiden på morgonen tog tre nunnor i 80-årsåldern sällskap till mässan som skulle hållas i byns kyrka. Vid kyrkodörren mötte de där en ung man. I sina himmelsblå kläder tog de honom för en student och han sa att han vill titta på när kyrkan öppnar. De bad honom att komma tillbaka om tio minuter – men när han återvände hade han sällskap med en annan man och båda var helt klädda i svart.

– De såg ut som sådana terrorister man kan se på tv. Den ena hade en stor svart huva över huvudet. Då förstod jag vad det handlade om, säger syster Hélène Decaux till La Vie.

Ville att nunnorna skulle konvertera till islam

De två männen ska ha varit väldigt arga, talat arabiska med varandra och sagt till nunnorna att ”kristna inte stöttar araber”. Snart uppstod tumult och terroristerna tvingade ned prästen Jacques Hamel på knä. Medan han skrek att de måste sluta fick han det första hugget i halsen. Då smög syster Danielle Delafosse ut för att kalla på hjälp och så fort hon kunde stoppade hon en bil och bad föraren att ringa polisen. Under tiden fortsatte mardrömmen inne i kyrkan och efter ytterligare ett knivhugg i nacken föll prästen ned död på golvet. Allt filmades av terroristerna. Efter att prästen avlidit lugnade männen ned sig, Hélène, som är 83 år, fick tillbaka sin käpp och då började angriparna att prata med systrarna för att konvertera dem till islam. De undrade om nunnorna visste vad Koranen är för något.

– Ja, och jag respekterar den på samma sätt som jag respekterar Bibeln. Jag har läst flera utdrag ur den och jag tycker framför allt om delarna som handlar om fred, ska Hélène ha svarat.

”Vi får inte försöka förstå detta”

Männen svarade då att det är fred de vill ha, men så länge det fortsätter att falla bomber över Syrien kommer de fortsätta att genomför attacker. Därefter började männen vända på kyrkans bänkar och skrika ”Allahu Akbar”, ”Gud är större”, medan de väntade på att polisen skulle dyka upp. Men när polisen väl kom använde de nunnorna som mänskliga sköldar. Det hjälpte inte och polisen sköt och dödade männen. Efter händelsen är nunnorna skärrade och menar bestämt att terroristerna inte på något sätt är muslimer.

– Vi får inte försöka förstå detta. Även det här kommer passera och 2016 ska vara året av nåd, säger syster Huguette Péron till La Vie.