Obama till Republikanerna: Sluta stödja Trump

NYHETER

President Barack Obama har talat klarspråk kring vad han tycker om Donald Trump.

Han uppmanar republikanerna att sluta stödja deras presidentkandidat.

– Det måste finnas en punkt där ni säger till er själva, det här är inte någon jag kan stödja för att bli USA:s president, säger Obama.

Nu svarar Trump med ett eget uttalande på Facebook.

Foto: Barack Obama.

Barack Obama har inga sympatier till övers för Donald Trump. Under en presskonferens i Vita huset på tisdagen tar han i med de hittills hårdaste handskarna när han underkänner Donald Trump som president.

– Herr Trump är inte lämpad att vara president, säger Obama, skriver bland annat New York Times.

Obama menar att Trumps kritiserade uttalanden kring soldatfamiljen Khan som uppmärksammats enormt de senaste dagen bara är ett av en lång rad uttalanden som visar hur ”bedrövligt oförberedd på att bli president han är”. Presidenten säger att Trump saknar kunskap om Europa, Mellanöstern och Asien.

”Varför stödjer ni honom”

Men utöver att såga Donald Trump som president gav Obama också en rejäl känga till det parti miljardären representerar. Och uppmanar ledande republikaner att sluta stå bakom Trump.

Efter många om och men har allt fler ledande republikaner ställt sig bakom Trump och Obama menar att den kritik som han nu fått från de egna leden i Khan-affären ”är ihålig”·

– Frågan de måste ställa till sig själva är: Om ni upprepade gånger, i väldigt hårda ordalag, måste säga att det han säger är oacceptabelt – varför stödjer ni fortfarande honom? säger Obama.

Obama la sedan till:

– Det här inte ett enstaka klavertramp. Det händer dagligen, säger han.

– Det måste finnas en punkt där ni säger till er själva: Det här är inte någon jag kan stödja för att bli USA:s president, även om han uppger sig föreställa en medlem av mitt parti. Det faktum att det inte har hänt gör att delar av den här kritiken som kommer nu ekar tomt.

Clinton i ledning

Donald Trumps senaste bekymmer har tidigare uppgetts vara det enda som verkar ha satt honom i verkliga bekymmer. Sedan konventet då Khizr Kahn riktade skarp kritik mot Donald Trumps islamfientliga och splittrande retorik har Hillary Clinton tagit täten i opinionen.

I en mätning från CNN/ORC som presenterades i går leder Hillary Clinton med 9 procentenheter över Donald Trump, skriver Politico.

Bara någon timme senare publicerade Donald Trump sitt svar på sociala medier och utannonserade det på Twitter med orden: ”STATEMENT IN RESPONSE TO PRESIDENT OBAMA'S FAILED LEADERSHIP”.

Där anklagar han bland annat Barack Obama och Hillary Clinton för att ha ”skämt ut USA utomlands”. Presidenten och presidentkandidaten anklagas också av Donald Trump för att tillsammans ha låtit terrorsekten IS växt sig starka och för att ha låtit ”radikal islamism att nå våra breddgrader”.

Även Frankrikes president Francois Hollande stämmer in i kritikkören mot Trump:

– Hans överdrifter får en att vilja kräkas, säger presidenten enligt AFP.

– Särskilt som han talar illa om en soldat, om minnet av en soldat.

ARTIKELN HANDLAR OM