Yohanna, 6, dog på sjukhus efter fall från sparkcykel

1 av 3
NYHETER

Yohanna, 6, dog på sjukhus efter att ha fallit från sin sparkcykel och slagit huvudet i asfalten.

Hon kräktes och klagade på ont i huvudet när hon kom in på Örnsköldsviks sjukhus – dagen därpå var hon livlös när en undersköterska kom in till hennes rum.

– Jag kan inte förklara sorgen med ord. Sjukhuset har gjort fel, säger hennes mamma Hana som anmält sjukhuset till myndigheterna.

Dagen före midsommar lekte sexåriga Yohanna med en kompis på lekplatsen utanför lägenhetshuset i Örnsköldsvik.

Hon åkte sparkcykel.

Några meter bort låg hennes hjälm kvar på backen.

– Hennes pappa sa till henne att använda hjälmen men hon ville göra som de andra barnen. Visa att hon kunde. När hon har sin vanliga cykel använder hon alltid hjälm men det gjorde hon inte nu, säger hennes mamma Hana.

Plötsligt föll Yohanna till marken från sparkcykeln och slog huvudet i den hårda asfalten.

”Klagade och hade ont”

Yohannas föräldrar åkte in med henne till akutmottagningen på sjukhuset i Örnsköldsvik.

– Hon klagade mycket och hade väldigt ont i huvudet. Hon skrek, kräktes och somnade mycket. Men de kunde inte göra någonting. De hämtade alvedon och lämnade till mig att ge henne, säger Hana.

Enligt mamman ska Yohanna ha haft en mindre, men synlig, skada på huvudet som hon även uppmärksammade en läkare och en sjuksköterska på.

– Jag sa att hon hade slagit i huvudet i asfalten. Men de tittade inte närmare på det. Jag vet inte varför, säger hon.

Enligt mamman röntgades aldrig dottern.

På kvällen kom en läkare till Yohannas rum.

– Hon låg och sov då men väcktes. Hon var jättetrött men läkaren ville att hon skulle hoppa lite grann. Hon försökte hoppa men det kom kräks. Hon ville inte kräkas inför honom och sprang i väg, säger Hana.

Stannade över natten

Hana följde efter och tog med sig en papperskorg åt Yohanna. Till slut kom det bara galla, berättar hon.

De återvände sedan till läkaren som hade ett besked.

– Han sa att han hade tänkt skicka hem henne men att hon nu skulle få stanna över natten. Jag tänkte: ”okej, han såg att det kom kräks och nu kommer hon att få hjälp”, säger mamman.

Yohanna lades in på barnavdelningen. Hana uppger att dottern under den sena kvällen och natten fortsatte att kräkas och klaga på att hon hade ont i huvudet.

– Vid femtiden på morgonen vaknade hon och skrek. Hon undrade varför hon fortfarande hade ont i huvudet. Jag försökte uppmuntra henne och säga att hon låg på sjukhus för att hon har ont och att det kommer läkare som ska hjälpa till, säger Hana.

Yohanna somnade sedan om och snart hade även hennes mamma somnat.

– Jag vaknade vid sjutiden när en undersköterska kom in i rummet. Yohanna somnade på rygg men låg på mage på morgonen. Undersköterskan skrek att hon inte andades och slog larm, säger hon.

Sjukhuset anmält

Enligt mamman genomfördes en röntgen akut som visade att blodcirkulationen i hjärnan var låg. 

Yohanna fördes sedan med ambulans till Umeå sjukhus för operation. Men hennes liv gick inte att rädda.

Mamman har anmält Örnsköldsviks sjukhus till IVO, inspektionen för vård och omsorg, som nu kommer att utreda om det brustit i vården.

– Jag kan inte förklara sorgen med ord. Sjukhuset har gjort fel. Jag vet inte varför hon inte fick den hjälp hon behövde, säger Hana.

Örnsköldsviks sjukhus startade en egen händelseanalys några dagar efter dödsfallet, vilket man även meddelat IVO.

Chefsläkaren Per Skude vill inte kommentera ärendet i detalj förrän analysen är färdigställd.

– Naturligtvis är det som har inträffat väldigt tragiskt. Utredningen får visa exakt vad som har hänt, varför, hur man ska tackla det här och hur man ska förhindra att det upprepas, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM