Skottlossning i New Jersey – misstänkte bombmannen gripen

avJoakim Magnå, Karin Ahlborg

1 av 14

Två poliser träffades av kulor i en skottlossning när den misstänkte bombmannen Ahmad Khan Rahami, 28, greps.

Dramat utspelade sig i Linden i New Jersey, nära staden Elizabeth där bomber hittades på söndagskvällen.

Polisen hittade honom sovandes i entrén till en bar, enligt vittnen.

Gripandet skedde nära hans hem, uppger Fox News.

Vid en presskonferens senare poängterade både New Yorks polischef James O´Neill och illiam Sweeney från FBI att de inte söker någon ytterligare person.

– Det finns ingenting som tyder på att vi har med en terroristcell att göra, säger James O´Neill.

Förutom två poliser skadades också den misstänkte Rahami under skottlossningen.

12-15 skott

Lindens borgmästare Derek Armstead uppger att en polis träffades i handen och en annan i den skottsäkra västen.

Den misstänkte bombmannen ska ha träffats i axeln, som var blodig och bandagerad när han bars in i ambulans på en bår, enligt vittnen. Enligt ABC News ska han ha blivit skjuten i benet, men inte vara allvarligt skadad.

Totalt avlossades 12-15 skott, enligt vittnen på plats som också säger att Ahmad Khan Rahami låg och sov i vestibulen till en bar.

– Vid klockan 10 i morse upptäckte ägaren honom sovandes i hallen till baren. När polisen kom för att väcka honom kände polisen igen honom som den misstänkte. I det ögonblicket öppnade den misstänkte eld, säger Derek Armstead till ABC News.

Tal av presidenten

President Barack Obama talade på en presskonferens i New York på måndagen. Han uttryckte sin medkänsla för de 29 offren i lördagens bombdåd.

– Vi är extremt glada att ingen dödades. Våra tankar går till alla som skadades och önskar att de blir bättre snart som möjligt, sa han och berömde även de poliser och agenter som arbetar med fallet.

Barack Obama påpekade att utredningen går snabbt framåt och att utredarna får alla federala resurser de behöver.

– Om du ser något misstänkt måste du säga det och ta kontakt med polismyndigheterna, uppmanade han.

Ingen koppling till knivattack

Presidenten förklarade även att myndigheterna i nuläget inte ser någon koppling mellan knivattacken i Minnesota och händelserna på östkusten i New York och New Jersey.

Barack Obama berömde också det amerikanska folket för att orka stå ut med terrorn.

– De försöker skada oskyldiga och injaga skräck i oss alla för att underminera våra värderingar. Medan vi agerar aggressivt och hittar de skyldiga, får vi som medborgare inte ge vika för rädslan. Det finns inget bättre exempel för det än invånarna i New York och New Jersey.

Ahmad Khan Rahami har under måndagen fått veta vad han står anklagad för. Det handlar om minst fem fall av försök till mord och olaga vapeninnehav i samband med skjutningen av poliserna. Han är ännu inte misstänkt för själva bombattentaten.

Har stämt staden

Ahmad Khan Rahamis familj har tidigare stämt staden Elizabeth för diskriminering på grund av sin etnicitet, skriver New York Post. Detta efter att staden bestämt att deras dygnet runt-öppna kycklingrestaurang måste stänga vid klockan 22 om dagarna. Grannarna hade klagat över höga ljudnivåer.

Stämningen gjordes 2011 och inkluderade borgmästaren, stadens styrelse och 20 poliser.

Här exploderade New York-bomben

 PLUS:  Så drabbar terrorn oss

ARTIKELN HANDLAR OM