Guvernör Cuomo: Självklart ett terrordåd

avNiklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Minst 29 människor skadades vid explosionen i New York.

Guvernör Andrew Cuomo kallar nu händelsen för terror – men utan internationell koppling.

– När någon detonerar en bomb i New York city är det självklart ett terrordåd, säger han.

Vid 20.30-tiden på lördagskvällen exploderade bomben på West 23rd Street på Manhattan. Minst 29 personer skadades vid den kraftiga detonationen.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo säger på lördagsmorgonen att alla 29 nu har fått lämna sjukhus.

– Vi har haft tur som klarat oss utan dödsfall, säger Cuomo.

– På platsen är det glas och splitter överallt.

Myndigheterna har tidigare sagt att det rör sig om en avsiktlig sprängning men att de inte ser någon koppling till terrorism.

Något Andrew Cuomo nu reder ut. Guvernören säger att det i nuläget inte finns någon koppling till internationell terror, eller utländska terrornätverk som IS.

– Men det är självklart ett terrordåd när någon detonerar en bomb i New York City, säger guvernör Cuomo vid en presskonferens vid 16.30, svensk tid.

Han säger också att utredningen är i sin linda och berättar att resterna av bomberna har skickats till FBI:s experter på högkvarteret i Quantico, Virginia. Enligt Cuomo ska även delarna från den rörbomb som exploderade där tusentals löpare skulle ha sprungit i Seaside Park, New Jersey, om inte starten försenats.

Han säger att även den odetonerade bomb som hittades i närheten av den som sprängdes på West 23rd Street ska undersökas av FBI:s experter.

Sent på söndagskvällen uppger poliskällor att bomberna i New York och Seaside Park, New Jersey, båda utlöstes med hjälp av mobiltelefoner, uppger ABC News.

Guvernör Andrew Cuomo säger också att han och New York-borna inte får låta dem som vill sprida skräck vinna.

– Vem eller vilken grupp som än ligger bakom det här kommer att hittas och ställas till svars, säger Cuomo under presskonferensen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM