Tonåringar vittnar om sextrakasserier på McDonalds

avGustaf Tronarp

NYHETER

”Vi är bara små tjejer som är objekt för dem”

Foto: LOTTA BERGSETH/MOBILE STORIES
Flera unga kvinnor berättar om upprepade trakasserier på flera olika restauranger.

De såg fram emot ett roligt första jobb.

I stället möttes de av manliga kollegor som tafsade och kom med kränkande omdömen om deras kroppar.

I en intervju med sajten mobilestories.se berättar flera tidigare McDonalds-anställda om systematiska sexuella trakasserier.

– När jag kom hem från jobbet bröt jag ihop, säger en ung kvinna.

McDonalds profilerar sig som ett företag där unga blir tagna på allvar och får möjlighet att växa.

Men för tre tjejer som sajten mobilestories.se pratat med blev jobben på hamburgerjätten mardrömmar av upprepade sextrakasserier.

En av de drabbade var bara 16 år när hon började på McDonalds.

– Kökschefen var värst. Han var redan från första dagen väldigt närgången och flirtig på ett obehagligt sätt. Han kallade alla tjejer för Kerstin för att visa att vi var utbytbara, typ. Men han var ganska bra kompis med chefen och hade jobbat där längre så man vågade inte riktigt säga ifrån, säger hon till sajten.

”You have really nice tits”

Enligt de unga kvinnorna var många manliga anställda nedlåtande mot dem. Flera av tjejerna har också blivit tafsade på av kollegor.

– Man kände direkt trycket från killarna, att vi bara är små tjejer som bär på kroppar som är objekt för dem. På rasterna var de väldigt närgångna. De frågade om nummer, om Facebook, de kommenterade våra rumpor, de kommenterade våra kroppar överhuvudtaget.

I intervjun med mobilestories.se berättar en av de tidigare anställda att cheferna bemötte sexuella trakasserier med nonchalans. Vid ett tillfälle sa en kund att hon hade ”really nice tits”. Det berättade kvinnan för sin skiftledare.

– Han sa ”le och ge honom vad han vill ha”. Så var det hela tiden. Det var väldigt mycket snack om att kunden alltid har rätt. Vi fick absolut inte säga emot.

Presschefen: ”Fruktansvärt”

Tonåringarna har arbetat på tre olika McDonalds-restauranger i Stockholm. Erik Hellman är driftschef för två av dem.

– Jag är oerhört besviken och upprörd. Det får inte gå till så här på våra restauranger, säger han till Aftonbladet.

– Vi håller på att utreda det just nu och vill oerhört gärna komma i kontakt med tjejerna.

Har ni polisanmält detta?

– Nej, det har vi inte eftersom vi inte har all information. Men utredningen kan resultera i att vi gör en polisanmälan.

Alexandra Svenonius är presschef på McDonalds i Sverige. Hon blir bestört över berättelserna. I ett mejl till Aftonbladet skriver hon:

”Det är fruktansvärt och går emot allt som McDonalds står för. Det är helt oacceptabelt. Vi hoppas att vi får komma i kontakt med tjejerna för att kunna gå till botten med det här. Det här ska inte få ske i våra restauranger.”

Tjejerna upplever att de blivit nonchalerade när de berättat om vad som hänt för sina chefer. Hur ser du på det?

”Så ska det inte vara. Det går emot alla våra värderingar. Vi arbetar hårt med ledarskap och ansvar. Känner man att man inte kan prata med sin restaurangchef eller franchisetagare så kan de alltid kontakta HR där man även kan vara anonym”, skriver Alexandra Svenonius, och fortsätter:

”Det här är nya uppgifter för mig, vi ser allvarligt på det. Vi och de berörda franchisetagarna kommer att utreda detta vidare för att gå till botten med vad som har hänt på de berörda restaurangerna.”

■ ■ Har du varit med om något liknande? Hör av dig till Aftonbladets reporter.

ARTIKELN HANDLAR OM