Investor bjuder politiker på lyxfest

Statsminister Stefan Löfven, regeringskollegorna Ibrahim Baylan, Helene Hellmark Knutsson och Mikael Damberg är bjudna på Wallenbergbolaget Investors glamourösa 100-årsfest på Grand Hotel i Stockholm. Liksom chefen för Finansinspektionen – som just nu granskar Investor.

Notan för kalaset hamnar enligt Investor på 10 miljoner kronor.

– Här är man långt ute i gränslandet, säger mutlagsexperten Thorsten Cars.

Det är ett sällsynt exklusivt evenemang som hålls nu på lördag då Wallenbergsfärens maktbolag Investor fyller 100 år. Kungaparet och kronprinsessparet kommer. Kalaset "Investor at home", för 1 500 gäster på företagets eget lyxhotell Grand hotel, kostar 10 miljoner kronor enligt bolaget självt. Det motsvarar nästan 6 700 kronor per gäst.

Enligt Investor består gästlistan bland annat av företrädare för näringslivet, regeringen och Alliansen.

Enligt inbjudan kommer "kvällen att erbjuda spännande möten, mat och dryck, underhållning och musik fram till firandet av vårt århundrade vid midnatt! Festen fortsätter långt in på vårt andra århundrade". De personliga inbjudningarna "till dig och din partner" är undertecknade av Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg och vd Johan Forssell. Klädkoden är näst finast på festskalan: smoking/klänning.

Kan påverkas?

Det kan vara motiverat för ministrar att delta, anser Helena Sundén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor (IMM), en ideell näringslivsorganisation som motverkar korruption. Men hon reagerar på flera saker, inte minst värdet på förmånen:

– Om man ser till beloppet här, så betingar det ett värde som är högt över vad som kan ses som måttfullt, säger hon.

Thorsten Cars, ansedd expert på mutlagstiftningen, håller med om att inramningen är väl lyxbetonad.

– Här är man långt ute i gränslandet. Det låter lite äventyrligt, för att uttrycka sig försiktigt.

Vill ha anslag

Sundén frågar sig varför ministrarna är inbjudna.

– Finns det någon specifik person som skulle kunna påverkas i sin tjänsteutövning? säger hon.

TT kan visa att Jacob Wallenberg har ett uttalat önskemål om att regeringen ska öppna plånboken – Hellmark Knutsson har exempelvis kontaktats av Wallenberg inför regeringens forskningsproposition som väntas nästa månad, och där Handelshögskolan vill ha stöd från staten när det gäller forskning.

Thorsten Cars säger att "det är fullt tillräckligt för att det ska vara ett sådant tjänsteförhållande som innebär att givaren kan tänkas ha fördel av att stå väl med mottagaren genom den här inbjudan".

Rött skynke

Hellmark Knutsson och samordnings- och energiministern Ibrahim Baylan har även accepterat inbjudan för sin respektive partner.

– Det brukar ju fungera lite som ett rött skynke i sådana här sammanhang. Att man går i tjänsten hör i viss utsträckning till för offentliga tjänster, men det finns ingen anledning att ta med sig partner. Det är en lite försvårande omständighet, säger Cars.

Ytterst tveksamt, anser även Helena Sundén.

Även näringsminister Mikael Damberg (S) har tackat ja till festen.

– Jag har tackat ja som näringsminister, säger han till TT. Självklart ska regeringen följa regelverk. Men när jag får en inbjudan som näringsminister från Investor som firar 100-årsjubileum, så är min första tanke att jag bör vara med på en sådan tillställning.

Inbjuden till festen är även finansinspektionens chef Erik Thedéen. Finansinspektionen som just nu granskar Investorägda storbanken SEB utifrån de så kallade Panamadokumenten.

Thedéen tackade för länge sedan ja till lyxfesten. Men i dag lämnade hans sekreterare plötsligt nya besked: Erik Thedéen kan av personliga skäl inte längre delta.

Generaldirektör lämnade återbud

Thorsten Cars är förvånad över att Wallenbergsfären, Investors ägare, inte inser vad man utsätter sig för när man bjuder Thedéen.

– Risken föreligger naturligtvis att den särskilda åklagarkammaren för korruptionsmål finner sig tvungen att ta en rejäl titt på det här, säger Cars.

Han bedömer att åklagare bör överväga att inleda en brottsutredning, även om det inte är givet att det leder till åtal.

Även Kommerskollegiums generaldirektör Anna Stellinger med make ställer nu in sitt deltagande på Investors fest, fastän beskedet så sent som onsdag morgon var att de skulle gå. "På grund av tjänsteresa i Liberia och ett i övrigt fullspäckat schema" tackar hon nu nej, skriver hennes sekreterare.

Ola Westerberg/TT

Publisert: