MP-smäll väntas i dag

Foto: Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.
NYHETER

I dag kommer beskedet som MP-ledningen fasar för. Hur illa sargat är partiet efter krisen som ödelade Åsa Romsons och Mehmet Kaplans politiska karriärer och tvingade fram ett språkrörsbyte?

Klockan 9.30 kommer SCB:s stora partisympatiundersökning.

Flera mindre opinionsundersökningar har redan visat att priset blev högt. I några hamnar MP under riksdagsspärren, och i professor Henrik Oscarssons Mätningarnas mätning får partiet 4,3 procent. Den är ett viktat genomsnitt av mätningar från Sifo, Demoskop, Ipsos, Novus och SCB.

I valet fick MP 6,9 procent. Nu är frågan om partiet hamnar under riksdagsspärren eller inte. SCB:s mätning är den största av de alla med 9 021 slumpmässigt utvalda, röstberättigade personer. Numera delar SCB upp sina mätningar i två publiceringstillfällen. I dag kommer svaret på frågan "Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna".

På torsdag kommer svaret på två andra frågor: "Är det något av de politiska partierna som står dig närmare än de andra" samt "Vilket parti har du störst sympati för?" Dagens undersökning visar på "valresultat" samt flöden mellan partierna. Den andra är nedbruten på bland annat yrke, ort, ålder och kön.

Aftonbladet TV sänder live kl 9.30 när mätningen släpps.

TT