Hillary sa nej – då öppnar Bernie och Donald för debatt

NYHETER

Donald Trump och Bernie Sanders såg ut ställa till nya ”dubbelgubbtrubbel” för Hillary Clinton.

”Kör i vind” sa Bernie om att ställa upp på debatt med Trump.

Men nu verkar miljardären ha fått kalla fötter.

– Vi får se om han har modet att ställa upp mot Bernie Sanders en mot en, säger Sanders kampanjchef Jeff Weaver.

Hillary Clinton hälsade i måndags att hon inte kommer ställa upp på debatt mot Bernie och uppgav då att hennes kampanj valt att fokusera på ”hotet som ett scenario med Donald Trump som president innebär”, enligt CNN.

– Vi tror att Hillary Clintons tid är bättre att lägga på att kampanja och möta väljarna runtom i Kalifornien direkt, och förebereda oss för en presidentvalskampanj som säkerställer att Vita huset kommer fortsätta att innehas av en demokrat, sa Clintons talesperson Jennifer Palmieri.

Men på onsdagskvällen förvandlades debatt-nejet till vad som medier i USA kallar för ”Hillarys värsta mardröm”. Det vill säga ett debatt-ja.

Ställer upp – till rätt pris

När Bernie Sanders fick ställa en fråga till Donald Trump som var med i pratshowen ”Jimmy Kimmel Live” på onsdagskvällen undrade senatorn om inte miljardären ville debattera med honom i stället.

Pratshowvärden ställde i programmet frågan till Trump under en imitation av Vermontsenatorn:

– Hillary Clinton backade på överenskommelsen att debattera med mig i Kalifornien innan primärvalet 7 juni. Är du beredd att innan primärvalet i Kalifornien debattera de stora frågor som vår största stat och vårt land står inför? sa Kimmel ”som Bernie Sanders”, enligt CBS News.

Och Donald Trump sa sig direkt vara med på tåget – om betalningen var tillräckligt stor.

– Om jag debatterade honom skulle vi ha sådana höga tittarsiffror att jag tycker att vi skulle kunna ta de pengarna och skänka dem till välgörenhet. Om vi kunde betala en bra summa till välgörenhet skulle jag älska att ställa upp, sa Trump i ”Jimmy Kimmel Live”.

Bernie: ”Kör”

Bernie Sanders var blixtsnabbt på bollen och svarade kort och koncist på sociala medier:

”Kör i vind. Jag ser fram mot att debattera mot Donald Trump i Kalifornien innan primärvalet 7 juni” skrev Bernie Sanders på Twitter.

Men trots det verkade under torsdagen trots allt inte bli någon debatt. Trumplägret uppgav då att det hela rörde sig om ett ”skämt”, uppger CBS News.

Då var det dags för nästa vändning. Under ett tal efter att Trump nått förbi den magiska gränsen på 1 237 delegater så sa miljardären att om någon ”hostar upp” mellan 10 och 15 miljoner dollar, mellan 82 och 120 miljoner kronor, så ställer han upp.

– Om vi kan samla pengar till förmån för kvinnors hälsa eller något, om vi kan samla 10 eller 15 miljoner dollar till välgörenhet, sa Trump under talet.

Dock uppgav en medarbetare i Trumps stab direkt efteråt att miljardären i själva verket inte kommer ställa upp i en debatt mot Sanders, enligt The Guardian.

”Vi gör det i jättearena”

Exakt hur det ligger till är sent på torsdagskvällen oklart.

Donald Trump ska nämligen ändrat sig ytterligare en gång och med andra vara beredd på debatt.

Bernie Sanders är i alla fall tydlig på att debattera inför vad som spekuleras locka en enorm publik.

”Det glädjer mig att Donald Trump har gått med på att debattera. Låt oss göra det i en så stor arena som möjligt”, skriver Sanders på Twitter.

Till MSNBC säger Sanders kampanjchef Jeff Weaver att samtal har påbörjats mellan lägren.

– Jag tror att det skulle gynna väljare i hela landet och jag är övertygad om att det skulle bli en av de mest sedda debatternam säger han enligt The Guardian.

– Vi får se om han ha modet att möta Bernie Sanders en mot en.

ARTIKELN HANDLAR OM