68-åringen dömd för dubbeldråpet i Vallåkra överklagar

1 av 5 | Foto: ”Jag tänkte bara på att skydda mitt liv”, säger 68-åringen som misstänks för dubbelmord.
NYHETER

Den 68-årige man som dömdes till fyra års fängelse för att ha skjutit ihjäl två bröder utanför sitt hus i Vallåkra i höstas vill bli helt friad.

Han överklagar nu till hovrätten.

– Domen är fel. Tingsrätten har hängt upp sig alldeles för mycket på att de dog, säger mannens försvarsadvokat Lars Kruse till HD-Sydsvenskan.

I slutet av juni dömdes den 68-årige mannen för dråp efter att i oktober i fjol ha skjutit ihjäl två bröder, 21 och 24 år gamla, med hagelgevär vid sin gård i Vallåkra utanför Helsingborg.

Bröderna hade tagit sig in på mannens tomt och befann sig utanför bostaden, med varsin rånarluva och beväpnade med järnrör och kniv.

Hela tiden hävdat nödvärn

Han åtalades för mord på två punkter och åklagarna yrkade på 15 års fängelse.

Det har framgått, i det mycket omskrivna fallet, att mannen råkat ut för bröderna tidigare och att han ska ha känt sig hotad av dem.

68-åringen har hela tiden hävdat nödvärn och sa under häktningen att han fruktat för sitt liv. I tingsrätten uppgav mannen att han ville frias från alla anklagelser.

Den 29 juni konstaterade Helsingborgs tingsrätt att mannen befann sig i en nödvärnssituation när han avlossade skotten, men att "våldet som mannen använt sig av gått utöver vad som har varit tillåtet enligt nödvärnsrätten".

"Eftersom det inte varit fråga om en direkt konfrontationssituation, har hotet från angriparna inte heller varit så akut. Mannens agerande har trots rädslan varit kontrollerat och medvetet. Tingsrätten har därför kommit fram till att det inte varit fråga om nödvärnsexcess", meddelade tingsrätten i ett pressmeddelande.

I stället för mord rubricerades gärningen som dråp och en enig tingsrätt dömde mannen till fyra års fängelse.

”Hängt upp sig på att de dog”

Men hans försvarsadvokat Lars Kruse håller inte med om att mannen agerat kontrollerat och medvetet trots rädslan och säger till HD-Sydsvenskan att domstolen kommit till ”fel slutsats” kring det våld hans klient känt sig nödgad att ta till.

68-åringen överklagar nu i hopp om att bli friad, med samma inställning som tidigare.

– Domen är fel. Tingsrätten har hängt upp sig alldeles för mycket på att de dog. Våldet han har använt är inom lagens råmärken och tingsrätten har inte satt sig in i hans situation, säger Lars Kruse till tidningen.

Advokaten säger också att nödvärnsrätten inte känner någon gräns för effekten samt att man inte tagit hänsyn till att det ska ha varit tre personer inblandade, alltså att bröderna hade ytterligare en medhjälpare, något han hävdat under rättegången.

Lars Kruse tycks heller inte anse att de tar någon risk med överklagandet.

– Är fyra år på Kumla rimligt? Han vill bli frikänd och anser sig inte ha haft något val, säger han till HD-Sydsvenskan.

ARTIKELN HANDLAR OM