Polisen i München utreder den misstänktes motiv

1 av 18

avChristoffer Nilsson, Joakim Magnå, Niklas Eriksson

NYHETER

Ali Sonboly, 18, pekas ut som gärningsmannen bakom massakern i München.

Nu uppger polisen att 18-åringen verkar ha lockat ungdomar till restaurangen med löften på Facebook om gratis mat – sen sköt han ihjäl nio människor.

– Vi har hittat information som tyder på att han varit mycket intresserad av masskjutningar, säger Münchens polischef Hubertus Andrä.

Nio personer dödades och ett tjugotal skadades när en ensam gärningsman gick till attack i och utanför köpcentrumet Olympia-Einkaufszentrum i tyska München under fredagskvällen.

Flera av dödsoffren var barn och ungdomar av båda könen. Åtta var mellan 14 och 21 år gamla, skriver Bayerische rundfunk. Det nionde dödsoffret var en 45-årig kvinna.

Efter en massiv insats där runt 2 300 poliser deltog, bland annat specialstyrkan GSG 9, hittades senare den misstänkte gärningsmannen död. Tyska Bild uppger att gärningsmannen är Ali Sonboly, 18.

På en presskonferens säger myndigheterna att en polis blivit beskjuten av gärningsmannen på platsen där han sen hittades död – en knapp kilometer från köpcentrumet.

En civil polispatrull konfronterade 18-åringen och försökte få kontakt med honom. Då drog han hastigt sitt vapen och satte det mot huvudet och tryckte av, skriver polisen på sin hemsida.

Polisen har under lördagen frågat ut inblandade patruller. Detta för att få en tydligare bild av vad som hänt och en mer detaljerad bild av händelseförloppet i samband med att 18-åringen sköt sig själv.

300 kulor i ryggsäcken

Det framkommer också att den pistol av modellen Glock 17 18-åringen använt sig av troligen är illegal då dess registreringsnummer har filats bort. I ryggsäcken som undersöktes av polisens bombrobot efter att gärningsmannen hittats död ska polisen ha hittat 300 kulor.

På presskonferensen uppges att 18-åringen troligen har använt sociala medier för att locka offer till den Mcdonalds-restaurang där han vid klockan 17.50 inledde massakern. Utredarna säger att det kvarstår många frågetecken kring den detaljen men att mycket tyder på att så är fallet. Det har tidigare förekommit uppgifter om att 18-åringen ska ha använt sig av ett hackat Facebook-konto och utlovat gratis mat till dem som kom till snabbmatsrestaurangen.

Tyska Bild uppger att han tagit över en ung turkisk flickas hackade konto och att det ska ha varit där han skrivit meddelandet som enligt polisens misstankar skulle locka ungdomar till området.

”Kom till Meggi vid OEZ klockan 16 så köper jag något till dig om det inte är för dyrt” ska Ali Sonboly ha skrivit uppger Bild som publicerar skärmdumpar på meddelandet. Meggi ska vara slang för Mcdonalds och OEZ är köpcentret där massakern ägde rum.

Den tyska tidningen uppger också att de har pratat med barndomskompisar till 18-åringen som säger att han även ska ha försökt locka ungdomar till Mcdonalds på nätspelsplattformen Steam.

Polisen: Inga tecken på politiskt motiv

Motivet till attacken är inte klarlagt men på en presskonferens framkommer vad polisen i nuläget känner till. Enligt Münchens polischef Hubertus Andrä pekar den information utredarna samlat in på att det rör sig om ett vansinnesdåd.

Vid 02-tiden stormade insatsstyrkan en lägenhet i området Maxvorstadt. Enligt tyska Bild var det där som den misstänkte bodde tillsammans med sina föräldrar.

På en presskonferens på lördagsförmiddagen bekräftar Münchens polischef Hubertus Andrä att de genomfört en husrannsakan i 18-åringens bostad och att de där inte hittat något som tyder på att dådet har kopplingar till terrororganisationen IS.

– Vi har genomsökt hans rum och inte hittat någon koppling till IS, säger Münchens polischef Hubertus Andrä.

Han säger att de hittat ett flertal ”dokument” som tyder på att 18-åringen funderat kring dåd liknande det som inträffat och varit mycket intresserad av masskjutningar, bland materialet som beslagtagits ska det bland annat finnas en bok om skolskjutningar och vad som får unga att döda.

Polischef Hubertus Andrä säger att eftersom 18-åringen verkar ha varit besatt av vansinnesdåd och masskjutningar ligger det nära till hands att göra en koppling till Anders Behring Breivik eftersom attacken i München skedde på femårsdagen av massmördarens attentat på Utöya.

– Kopplingen är uppenbar, säger Hubertus Andrä enligt Süddeutsche zeitung.

Obekräftade uppgifter i Bild från vänner till 18-åringen gör gällande att den utpekade gärningsmannen Ali Sonboly ska ha haft ett foto av den norske terroristen som profilbild i appen Whatsapp.

På presskonferenserna säger myndigheterna också att de inte har hittat något som tyder på ett politiskt motiv till dådet i det stora material som beslagtagits från 18-åringens hem.

18-åringen ska tidigare ha haft kontakt med myndigheterna efter bråk med jämnåriga och ha ska också ha fått hjälp för psykiska problem, enligt bayerska åklagare.

Inte kunnat förhöra föräldrarna

Enligt Bild ska 18-åringens pappa ha tagits till polisstationen för förhör. Enligt polisen har inte pappan eller någon av föräldrarna kunnat höras på grund av att de varit chockade.

Polisen säger också att de inte har hittat något avskedsbred från gärningsmannen som tog sitt liv efter att ha dödat nio andra och skadat 27 andra.

Polisen berättar också kortfattat vad de känner till om gärningsmannens bakgrund. Hubertus Andrä bekräftar igen att skytten är 18 år gammal och säger att mannen är född och uppvuxen i München samt beskriver honom som en student. Polisen vill dock inte säga vad han studerat eller vilken skola han gått på.

Av bekanta beskrivs 18-åringen som en tystlåten person.

– Jag har bara sett honom då och då och kände honom inte riktigt. Min kompis gick i samma klass som honom och säger att han var en tyst person. Han kände igen honom på filmklippen, säger en granne till Bild.

En annan granne berättar att de uppfattat 18-åringen som en ”bra person”.

– Jag har aldrig sett honom arg eller hört något om att han varit i problem med polisen eller grannar, säger grannen enligt Bayericshe Rundfunk.

Polisen har inte släppt några detaljer om den misstänkte gärningsmannen som ska ha filmats irrandes omkring på ett parkeringdäck i samband med attacken.

Skrek: ”Har mobbats i sju års tid”

Filmklippet, som spritts på sociala medier, visar en verbal konfrontation mellan mannen på taket och personer på balkonger i närheten.

Mannen ropar bland annat att man ska sluta filma, att han är tysk och att han blivit illa behandlad, uppger Telegraph.

– Jag har blivit mobbad i sju års tid, ska han ha ropat enligt Telegraph.

Enligt Süddeutsche zeitung utgick polisen inledningsvis från att mannen på taket är den misstänkte gärningsmannen.

Tre av de skadade uppges kämpa för sina liv.

ARTIKELN HANDLAR OM