Polisskjutningen i Baton Rouge

Polismördaren i USA var tidigare soldat

Av: 

Katarina Andersson

NYHETER

Gavin Long, 29, är mannen som låg bakom dödskjutningarna i Baton Rouge.

En före detta marinsoldat och utbildad skytt som tjänstgjort i Irak.

Det är förklaringen till att han lyckades skjuta ner sex poliser innan han själv dödades under söndagmorgonen i Baton Rouge.

Gavin Long var hemmahörande i Kansas city, men befann sig på resande fot. Det är känt att han nyligen besökte Dallas, staden där fem poliser dödades i en vansinnesskjutning förra fredagen. Sedan har han rest vidare till Baton Rouge i en stulen hyrbil, enligt polisuppgifter.

I en video som Gavin Long postat på Youtube berättar han om hur han ser på protester och väpnat motstånd. Enligt Longs förvridna logik är fredliga protester värdelösa.

– Hundra procent av dem som slåss mot sina förtryckare och mobbare lyckas – genom blodspillan. Noll procent av de som protesterar på fredligt sätt har framgång, hävdar Long.

”Vet vad som krävs”

Samtidigt uppmanar han alla som vill protestera på fredlig väg att göra det.

– Men vi som är seriösa, vi som är alfahanar, vi vet vad som krävs: Antingen blod eller pengar. Blod eller pengar, blod eller pengar, upprepar Long och hötter med pekfingret.

Flera medier uppger att Long varit aktiv på sociala medier under pseudonymen Cosmo Setepenra och att han beskrivit sig själv som en holistisk lärare och författare.

Likheter med Dallasskytten

Dödsskjutningen av tre poliser i Baton Rouge på söndagen är till vissa delar ett eko av attacken i Dallas för drygt en vecka sedan där fem poliser miste livet.

Båda skyttarna har militär bakgrund och har tjänstgjort utomlands.

Skjutningen i Baton Rouge ger diskussionen om polisernas säkerhet mer fart.

– Det som hänt är ett fruktansvärt bakslag för alla försök att stärka relationerna mellan polisen och minoritetsgrupper, säger Norm Stamper, tidigare polischef i Seattle och känd debattör i frågan om polisbrutalitet till Aftonbladet.

Under dagen har president Obama manat till lugn och varnat för högljudd retorik. Sheriffen i Baton Rogue var inne på samma linje och menade att det var dags att stoppa vansinnet och vädjade människor att enas.

Donald Trump gjorde exakt motsatsen och förklarade på sitt twitterkonto att president Obama inte har en aning om vad han snackar om, att landet är en enda stor brottsplats och att allt bara kommer att bli värre.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Polisskjutningen den värsta någonsin

ÄMNEN I ARTIKELN

Polisskjutningen i Baton Rouge

USA

Louisiana