Lahore

15 gripna efter påskdåd i Lahore

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Dödssiffran efter självmordsdådet i Lahore, Pakistan, har stigit till 72, däribland 29 barn.

Nu har polis gripit 15 misstänkta – varav tre bröder till den 28-årige misstänkte självmordsbombaren.

Attacken i Lahore var riktad mot kristna, uppger en talesperson för jihadistgruppen Jamaatul-ul-Ahrar till nyhetsbyrån AP.

Trots det var majoriteten av offer muslimer. Parken som var plats för söndagens självmordsdåd var ett populärt tillhåll, speciellt för barnfamiljer.

De senaste uppgifterna säger att 72 personer dödades och runt 340 har skadats. Av de döda har 14 identifierats som kristna.

– Målet var kristna. Vi vill skicka ett budskap till premiärminister Nawaz Sharif om att vi har tagit oss in i Lahore, säger talespersonen Ehsanulla Ehsan.

Tre bröder gripna

Polisen har gripit 15 personer efter attacken, uppger Geo News.

Bland de gripna ska finnas tre bröder till den 28-åringen vid namn Yousuf som pekas ut som attenentatsman.

Han tros ha utlöst sprängladdningen vid parkeringen nära ingången till parken, bara meter från gungor där barnen lekte.

– När det exploderade var lågorna så höga att de nådde över träden, och jag såg kroppar flyga i luften, säger vittnet Hasan Imran, 30, som promenerade i parken.

Spänningarna i Pakistan är för närvarande stora och i huvudstaden Islamabad hade det under söndagen genomförts protester mot hängningen av polismannen Mumtaz Qadri i februari, skriver nyhetsbyrån AP. Han hade dömts för mordet på guvernören Salman Taseer 2011. Guvernören Taseer var en kontroversiell politiker som hade försvaret en kristen kvinna, som fängslats för hädelse. Taseer hade också varit kritisk mot Pakistans hårda hädelselagar, vilket uppges ha varit ett motiv till mordet, enligt AP.

Fördömer dådet

Protesterna i Islamabad har uppmuntrats av islamistiska partier som varit kritiska mot premiärministern Nawaz Sharif, som man uppfattar som västvänlig.

Påskdagens terrordåd har väckt starka reaktioner i Pakistan.

"Vi måste ställa de som mördat våra oskyldiga bröder, systrar och barn till rätta och vi kommer aldrig att låta dessa omänskliga barbarer att ta över våra liv och vår frihet", skriver Asim Bajwa, talesperson för militären på Twitter, enligt Reuters.

Även premiärminister Sharif har fördömt dådet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lahore

Pakistan

Terrorism

Påsken