David Beckham vill bli kvar i EU

NYHETER

Kändisar tar ställning i brittiska folkomröstningen

Foto: Ja till EU Tidigare fotbollsspelaren David Beckham har skrivit på Facebook att han kommer att rösta för att Storbritannien ska stanna i EU.

”För våra barns, och deras barns, skull bör vi möta världens problem tillsammans med andra, inte ensamma.”

Så motiverade i dag fotbollsikonen David Beckham varför han tänker rösta för att stanna kvar i EU.

När David Beckham i dag tog ställning för ”remain”, gjorde han det med utgångspunkt i sitt liv som fotbollsspelare. I ett inlägg på Facebook hyllade han å ena sidan engelsk fotboll och allt den givit honom – men att den å andra sidan blivit ännu rikare tack vare spelare och tränare från andra delar av Europa.

Han skriver också om hur priviligerad han känner sig som fått spela och leva i Madrid, Milano och Paris och hur generöst mottagen han och hans familj blev där.

Frun på samma sida

Pikant nog har hans hustru, Victoria Beckham, använts av exit-sidan. I en intervju hon gjorde 1996, då hon var med i otroligt populära Spice Girls, var hon djupt skeptisk mot EU och ville ha en folkomröstning om Maastricht-avtalet. Citat ur den intervjun cirkuleras nu av exit-kampanjen.

Victoria Beckham har dock reagerat. Dels har hon twittrat ”Så stolt över David”, med en länk till hans Facebook-sida. Dels har hon i ett inlägg på Instagram skrivit att hon det hon sade då inte hade med dagens omröstning att göra, och att hon nu stödjer remain-sidan.

Fler tar ställning

Beckhams är inte de enda kändisar som tagit ställning i frågan, eller till och med deltar aktivt i kampanjerna. Förra veckan deltog den gamla rockaren och aktivisten Bob Geldof på remain-sidan i ”slaget på Themsen”, ett spektakel där brexit-anhängare under ledning av Ukip-politikern Nigel Farage körde upp med båtar längs Themsen men där motståndarsidan dök upp med egna båtar och sprutade vatten och skrek slagord.

Andra kändisar som tagit ställning för remain, alltså att stanna i EU, är exempelvis skådespelarna Keira Knightley och Benedict Cumberbatch, komikern Eddie Izzard och fysikern Stephen Hawking.

Kändisar som sagt att de tänker rösta för att Storbritannien ska lämna EU är bland andra skådespelarna Michael Caine och John Cleese, ex-fotbollsspelaren Sol Campbell och Julian Fellowes, skaparen av Downton Abbey.

ARTIKELN HANDLAR OM