Skuggspelet bakom kandidaterna kan avgöra republikanernas öde

avNiklas Eriksson

Foto: REUTERS
Donald Trump.

Republikanernas konvent i Cleveland där en presidentkandidat utses kan bli en historisk rysare.

Redan nu uppges skuggspelet där de olika lägren förebereder sig för scenariot med en andra öppen röstningsomgång vara i gång.

– Det här kommer bli ett konvent helt olikt något jag upplevt i mitt liv, säger partiveteranen Barry Bennett.

Just nu förebereder sig Trump, Cruz, Rubio och de andra republikanska presidentkandidaterna inför primärvalet i South Carolina.

Men utanför rampljuset arbetar de olika lägren redan nu med att förebereda sig för konventet i Cleveland 19-21 juli då partiets presidentkandat ska utses. Det kan bli ett historiskt möte, uppger Politico. Kandidaternas medarbetare och vad som beskrivs som ”mystiska grupper” efterfrågar detaljerad information om staternas delegater, bundsförvanter skickas ut i ”obygden” samtidigt som partiernas experter lusläser regler som inte använts på årtionden, skriver nyhetssajten.

Skälet är att de befarar, eller hoppas på, beroende på läger, att konventet inte kan plocka fram en presidentkandidat i den första omgången.

Pågår i kulisserna

Det vill säga att ingen av kandidaterna går in på konventet med en tillräcklig majoritet av delegaternas på sin sida efter att primärvalen är genomförda i alla stater. I ett sådant scenario blir det öppet för delegaterna att i en andra omgång byta sida, att rösta på en annan kandidat än i första omgången.

Och det är arbetet med att få flest på sin sida i en eventuell andra omgång som nu pågår i kulisserna, skriver Politico.

En partiordförande i en icke-namngiven sydstat uppger att samtalen från de olika lägren med frågor kring tänkbara delegater började komma redan i slutet av förra året. Även förfrågningar från anonyma ”tredjepartsorganisationer” letar efter potentiella delegater som kan övertalas att rösta i deras koppel, enligt den anonyma partikällan.

– Det förekommer en hel del tjuvspel, säger källan till Politico.

Invecklat slugspel

Och det är ett invecklat slugspel som bedrivs i bakgrunden - beroende bland annat på att varje stat har egna regler för hur de väljer sina delegater. I vissa stater avgörs det genom en serie konvent på olika nivåer.

I dessa stater kan en kandidat ha mycket vunnit på att få in ”sina” delegater och göra dem valbara för att åka till Cleveland och vara beredda att lägga sin röst på ”sin” kandidat om det blir en andra omröstning som frigör dem från att stödja vinnaren i den stat de representerar.

– Bara för att du får x antal delegater betyder det inte att det är ditt folk om du inte åker till de här konventen och får människor att ställa upp, säger Marco Rubios vice kampanjchef Rich Beeson till Politico.

– Du vill säkerställa att de är med dig i efterföljande omröstningarna.

Rubio på efterkälken

Marco Rubio är också en av dem som öppet pratat om en andra öppen omröstning under Cleveland-konventet. Efter att hamnat på efterkälken efter de första primärvalsomgångarna kan det för Rubio bli en en slags andra chans när primärvalsresultaten ställs på ända.

– Jag tror inte nödvändigtvis att det är negativt, säger han enligt AP.

– Vad det än blir så är vi beredda.

Men vem som blir vinnare i ett scenario där kandidaternas öde avgörs på konventet är svårsiat. Till exempel pekas opinionslokomotivet Donald Trump ut som både vinnare och förlorare beroende på vem som svarar på frågan.

– Trump som har över fem miljoner följare i sociala medier, eller Cruz som har bra kontakter bland gräsrötternas ledare, kommer klara sig bra. Jag tror inte etablissemangets kandidater har lika bra positioner, säger Trump-rådgivaren och partiveteranen Barry Bennett till Politico.

”Trump är rökt”

Samtidigt säger andra partihöjdare att Trumps känningar inom partiets kärna är för svaga som inte säger sig ha sett särskilt mycket uppvaktning bland potentiella delegater från Trump-lägret.

– Donald Trump är rökt om det blir ett öppet konvent, säger partikällan enligt Politico.

Men det som talar för Trump och Cruz och mot etablissemangets kandidater som Jeb Bush är att nya nomineringsregler gjort det svårare för partitopparna att styra vilka som blir delegater. Michael Steele, tidigare ordförande i republikanernas nationella kommitté, säger att alla försök av etablissemanget att gynna sin favorit inför en teoretisk andra öppen omröstning på konventet kan få katastrofala följder.

– Minsta misstanke om att en statlig partiföreträdare eller nationell företrädare konspirerar för att stoppa en särskilt individ från att nomineras kommer i praktiken orsaka harmageddon inom väljarkåren, säger han till Politico.

Rubio: ”Hänger kvar”

Kandidaten Marco Rubio som öppet pratar om möjligheten med ett öppet konvent säger att han kommer hänga kvar i racet tills det är avgjort. Och anledningen är just att möjligheten till en helt ny spelplanen i Cleveland i juli kan avgöra allt.

– Jag hänger kvar tills det är avgjort, oavsett om det är först i juni. Det är faktiskt så reglerna fungerar. De är inte byggda för att alla kandidater ska hoppa av samtidigt, det är bara så det har fungerat historiskt för att kandidaternas pengar tagit slut eller att de inte ser några vägar framåt, säger Rubio till AP.

ARTIKELN HANDLAR OM