Piloten hade sju droger i blodet – 16 personer dog

Foto: AP
Alfred Nichols.
NYHETER

16 personer dog när luftballongen fattade eld och kraschade på ett fält i staden Lockhart i Texas, USA, i somras.

Nya uppgifter avslöjar att piloten, 49-årige Alfred Nichols, hade sju olika droger i blodet vid tillfället. Han led även av depression.

Det visar dokument som nu offentliggörs av den federala lufthaverimyndigheten.

Den glada nöjesresan slutade i total katastrof. Alfred Nichols var förare av varmluftsballongen med 15 passagerare tidigt på dagen den 30 juli när något gick fel. Den slog in i en kraftledning, fattade eld och kraschade våldsamt på ett fält nära Lockhart. Samtliga ombord omkom.

Passagerarna bestod av nygifta, föräldrar och semesterfirare.

Det är den värsta ballongolyckan i USA:s historia.

Diabetes och depression

Nu visar det toxikologiska test som gjordes på Alfred Nichols kvarlevor efter olyckan att han hade sju olika droger i blodet vid kraschen. Det framgår av dokument som offentliggjorts av lufthaverimyndigheten NTSB, rapporterar ABC News.

Alfred Nichols led av bland annat diabetes och depression och behandlades med flera olika läkemedel.

Några av drogerna – diazepam, oxycodone, metylfenidat, cyclobenzaprine och diphenhydramine – är preparat som skulle ha stoppat en läkare från att godkänna honom som pilot. Men till skillnad från vanliga piloter behöver en ballongpilot inget läkarintyg i USA.

Reglerna kan skärpas

Den 49-årige piloten är omstridd sedan tidigare. Han stämdes av en passagerare efter att ha kraschlandat en ballong 2013. Dessutom har han fällts för rattfylla fyra gånger och suttit i fängelse två gånger, varav en gång för narkotikabrott.

Efter tragedin utanför Lockhart öppnar nu de amerikanska luftfartsmyndigheterna för en förändring av regelverket – med en skärpning av reglerna för ballongpiloter.

– Tyvärr, ibland krävs det blod för att något ska förändras. Och vi vill säkerställa att det sker en förändring innan mer blod spills, säger Robert Sumwalt, styrelseledamot i NTSB, till ABC News.

ARTIKELN HANDLAR OM

Texas

USA