Polisens nya spår efter miljonbedragaren: Stulna hästtransporter

NYHETER

En misstänkt seriebedragare i Skåne har slagit till igen. I helgen lurade han till sig två hästtransporter med hjälp av falska körkort enligt polisen och misstänks vara på väg ut ur landet. Nu ber polisen om hjälp att hitta lastbilarna.

– Hittar vi dem tror vi att vi även hittar bedragaren, säger Ulf Hansson.

I fredags kväll ringde den misstänkta bedragaren till Stina Jansson i Eslöv för att hämta upp hästtransportbilen han skulle hyra fram till onsdag. Han förklarade att han köra antika möbler från Göteborg till Skåne, i lastbilen som vanligtvis används för att köra hästar.

– Jag tänkte att han får köra vad han vill i den men jag sa till han att det har stått hästar där och det kanske inte är så smart att köra antika möbler i den, säger Stina Jansson.

Stina fick redan från början en dålig magkänsla av mannen men hon upplevde honom samtidigt som trevlig och därför lät hon honom hyra lastbilen.

– Han frågade om jag bodde själv, om jag var ensam. Det var jag ju inte. Sen tyckte jag att han hade en konstig mailadress. Jag kände mig så lurad, att jag kunde gå på det här.

Värt 1,4 miljoner

När Stina senare under helgen försökte få tag i mannen gick han inte att nå och samtidigt såg hon på Facebook att även ett annat företag hade blivit lurad på en hästtransport. Tillsammans är de båda lastbilarna värda ungefär 1,4 miljoner kronor.

Enligt polisen är det en känd seriebedragare som Stina Jansson blivit utsatt för. Mannen är sedan i höstas anhållen i sin frånvaro misstänkt för ett 40-tal bedrägerier i Skåne där kommit över byten och pengar för över tre miljoner kronor. 

– På sistone har han gått över till att lura företag som sysslar med uthyrning av husbilar, grävmaskiner och nu även hästtransporter. Han använder falska körkort och syftet är att föra dem utomlands, säger utredare Ulf Hansson.

Hoppas spåren ska leda dem rätt

Den misstänkte bedragaren har i dag ingen fast bostadsadress och polisen har under flera månader sökt efter mannen utan att lyckas. Nu hoppas man att hästtransporterna ska leda spåren till den misstänkte personen.

– Vi vet att det är han som har genomfört den här hyrningen så hoppas vi att vi hittar en koppling till honom när vi hittar fordonen, säger Ulf Hansson.

Har du sett hästtransporterna eller har du andra uppgifter att lämna i fallet? Hör då av till utredare Ulf Hansson på 010-561 72 27 eller [email protected] Du kan även ringa 114 14 eller mejla till [email protected]