Planerade terrordåd – fängslas i minst 15 år

NYHETER

De planerade att detonera en bomb i Sydney, Australien.

Omar Al-Kutobi, 25, och Mohammad Kiad, 27, erkänner sig skyldiga till terrorbrott – och döms nu till 20 års fängelse.

Männen greps i sin bostad i februari 2015. Polisen hittade en jaktkniv, en glasburk med hemmagjord napalm och en egentillverkad IS-flagga på platsen.

Dessutom påträffades en video där Omar Al-Kutobi poserar framför IS-flaggan med en kniv i luften. På en skylt står det: "Vi är Islamiska statens soldater, vi är här för att skära huvudena av er". Enligt polisen planerade männen att genomföra ett attentat inom den närmaste framtiden.

Nu döms Omar Al-Kutobi och Mohammad Kiad till 20 års fängelse för förberedelse till terrorbrott av en domstol i Sydney, rapporterar 9 News. De kan inte bli villkorligt frigivna förrän efter tidigast 15 år.

Båda erkänner brott.

Skrev brev till rätten

Omar Al-Kutobi är född i Irak och kom till Australien 2009 och blev medborgare 2013. Han lider av posttraumatisk stress och är beroende av cannabis, enligt domaren Peter Garling.

I ett brev till rätten ska han ha uttryckt sin ånger och sagt att han inte längre identifierar sig med radikal islam.

– Jag hoppas få en andra chans, skriver han, enligt 9 News.

Bilder från Parisattacker

Medbrottslingen Mohammad Kiad är född i Kuwait och kom till Australien 2012 tillsammans med sin fru. Enligt domaren blev han deprimerad när han hade svårt att passa in i det australiensiska samhället.

Bland bevisen mot männen finns material på deras datorer, i form av bilder från bland annat Charlie Hebdo- och Parisattackerna samt halshuggningar. Männen ska även ha pratat om IS på sociala medier.