USA:s femte största stad inför läskskatt

1 av 2
NYHETER

Även Philadelphia ansluter sig nu till den växande skara städer och länder som säger ja till läskskatt.

Miljonstaden blir därmed den andra – och folkrikaste – staden i USA att införa skatt på söta drycker.

2014 blev Berkley i Kalifornien första stad i USA att införa skatt på söta drycker.

Efter månader av överläggningar röstade även lokalpolitikerna i Philadelphia, Pennsylvania, på torsdagen för att införa en 1,5-procentig läskskatt, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Omröstningen har föregåtts av livliga debatter och demonstrationer. Medan supportrar säger att åtgärden kommer att förbättra hälsan hos de 1,5 miljoner invånarna har kritiker uttryckt en oro för att skatten kommer slå oproportionerligt mot de många fattiga i staden.

Borgmästaren: ”Stor seger”

Dussintals försök till liknande lagstiftning har gjorts i andra städer i USA, bland annat i El Monte i Kalifornien och Telluride i Colorado. Men där har motståndet från dryckesindustrin varit för stort.

I Philadelphia har politiker, med den demokratiske borgmästare Jim Kenney i spetsen, sedan länge arbetat hårt för lagstiftningen. Detta var tredje försöket att få igenom skatten och denna gång har Kenney försökt vinna stöd genom att säga att skatten årligen skulle dra in 91 miljoner dollar, över 756 miljoner kronor, pengar som skulle hjälpa till att finansiera förskoleutbildning och andra offentliga verksamheter.

Ja-sidan vann omröstningen med goda marginal, 13 röster mot fyra.

"I dag var en stor seger”, twittrade Kenney efteråt.

– Tack vare lärare, föräldrars, frivilliga från rekreationscenter och så många andra personers outtröttliga kamp har Philadelphia i dag gjort en historisk investering i våra bostadsområden och i vårt utbildningssystem, sa han senare i ett uttalande enligt USA Today.

Minskad läskkonsumtion

Den nya sockerskatten införs 1 januari nästa år och ligger på 50 cent, motsvarande fyra svenska kronor, per liter, och gäller sötade drycker, inklusive de med konstgjorda sötningsmedel. Den omfattar inte bara läsk utan även energi- och sportdrycker, smaksatt vatten samt sötat kaffe och te, skriver AFP.

Enda undantagen är drycker som består av minst 50 procent mjölk, färska grönsaker eller färsk frukt.

Även om läskskatt på senare år seglat upp som något av en trendig hälsofråga är faktum att konsumtionen av söta och kolsyrade drycker har sjunkit stadigt i USA. De senaste 20 åren har försäljningen störtdykt med 25 procent samtidigt som försäljningen av vatten på flaska ökat, enligt New York Times.

I mars aviserade också Storbritanniens finansminister George Osborne att den brittiska regeringen under 2018 kommer att införa en ny skatt på läsk. Sockerskatten beräknas inbringa staten omkring 6,2 miljoner kronor, intäkter som ska finansiera en ny satsning på idrott i landets skolor.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Livsmedel