SMHI klass 2-varnade: Tyskt åskbälte på väg mot Skåne

1 av 4
NYHETER

Här är ”tyska åskbältet” på väg mot Sverige.

SMHI utfärdade klass 2-varning för kraftiga åskskurar och systemet från Tyskland såg ut att bli det värsta under helgen.

– Men det bleknade väldigt så klass 2-varningen är tillbakadragen, säger Gustav Åström, meteorolog SMHI, vid 23-tiden.

För tredje dagen i rad väntades blixtar lysa upp Skånenatten.

I torsdags varnade SMHI för våldsamma åskskurar över Skåne och då främst över Trelleborg, Malmö och Lund. Och då blixtrade det rejält. Under de timmar ovädret låg över området uppmättes mellan 100 och 200 blixturladdningar per 100 kvadratkilometer.

Även under midsommarafton så brakade det framåt kvällen lös med åska och regn. Då var det dock ingen varning utfärdad.

I kväll var det återigen klass 2-varning utfärdad i Skåne. Klass 2-varning innebär ”mycket omfattande och frekvent åska som medför mycket stora störningar i el- och telefontrafiken. Kan även innebära mycket kraftiga vindbyar och skyfallsliknande regn”.

– Området ser tätare ut än det i torsdags och det kommer åska rejält i området, säger Gustav Åström, meteorolog på SMHI.

Mängder av blixturladdningar

Åskskuren drar in söderifrån och har ställt till med rejäla åskskurar i Tyskland. På SMHI:s radarbilder syns mängder av blixturladdningar i vädersystemet med det rör sig norrrut.

Det väntas ligga kvar under natten och fortsätter norrut under tidig söndagsmorgon, enligt SMHI.

Ända upp över Värmland- och Örebrolän har SMHI gått ut och varnat för risk för kraftiga åskskurar under det kommande dygnet.

– Det kan uppgraderas till varningar när det närmar sig men det är svårt att säga hur kraftigt det är i nuläget, säger Gustav Åström.

Men när området med åskskurarna väl nådde Skåne var det inte mycket kvar av ovädret från Tyskland.

– Det bleknade väldigt. Det är fortfarande sporadiska blixtar och risk för åska men klass 2-varningen har dragits tillbaka, säger Gustav Åström.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder