Hög militär ledare i Hizbollah dödad

NYHETER

Den shiamuslimska rörelsen Hizbollahs militäre ledare i Syrien Mustafa Badreddine har dödats utanför Damaskus, uppger organisationen.

Foto: Odaterad bild på Mustafa Badreddine.

Hizbollah hävdar att Badreddine dödades vid en explosion nära huvudstaden Damaskus flygplats i tisdags. Det var oklart om explosionen orsakades av ett flyganfall, en raket eller artillerield.

Den libanesiska tv-kanalen al-Mayadeen uppgav tidigare att han dödats i en israelisk flygräd vid gränsen mellan Libanon och Syrien. Israel har inte kommenterat uppgiften.

Med på terroristlista

Badreddine finns på USA:s terrorist- och sanktionslista och anses av den amerikanska regeringen ha varit ansvarig för Hizbollahs militära verksamhet i Syrien, där den Iranstödda gruppen slåss på president Bashar al-Assads sida. Omkring 1 200 soldater från Hizbollah beräknas ha stupat i Syrien.

Badreddine var en av fem misstänkta bakom mordet på förre premiärministern Rafik al-Hariri 2005. 22 personer dog i attentatet, som skärpte motsättningarna mellan Libanons shia- och sunnimuslimer. En FN-domstol inledde 2014 i Haag en rättegång mot Badreddine och tre andra medåtalade för mordet. Rättegången hölls i männens frånvaro.

Flydde från fängelse

Badreddine dömdes till döden i Kuwait för sin roll i bombattacker där 1983, men lyckades fly från fängelset när Saddam Huseins irakiska trupper intog landet 1990.

Badreddine var svåger till Hizbollahs förre militäre ledare Imad Moughniyah som dödades av en bilbomb i Damaskus 2008. Även den gången pekades Israel ut för att ha legat bakom attacken.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM

Hizbollah

Libanon