22-årig student spårlöst borta – ”ett mysterium”

NYHETER

Rubriceras som mord

Foto: Sökarbetet är koncentrerat till två grönområden i Linköping.

Den 22-årige studenten i Linköping är fortsatt försvunnen.

Polisen har inlett en förundersökning gällande mord, bland annat för att kunna göra husrannsakningar.

– Det här ärendet förbryllar oss, det finns ingenting nytt som kommit in och som pekar i någon riktning, säger Daniel Axelsson, chef för avdelningen grova brott på polisen i Linköping och förundersökningsledare i ärendet.

Under kvällen avbröts sökandet.

22-åringen hördes senast av vid 23-tiden den 3 maj, i samband med en studentfest utomhus vid Linköpings universitet. Sedan dess har han varit försvunnen.

I fredags anmäldes han som försvunnen och i helgen inledde polisen en förundersökning gällande dråp. På måndagsförmiddagen ändrades den till att gälla mord.

– Det har inte gått att utesluta ett ofrivilligt försvinnande, därmed inte sagt att det är så. Men när man öppnar upp en förundersökning om mord så får man en annan verktygslåda. Bland annat kan vi genomföra husrannsakningar, säger Fredrik Kliman, presstalesperson för polisen i Östergötland.

– Vi har ändrat till mord eftersom det är det normala, att gå på det grövsta för att inte stänga några dörrar och begränsa sig. Det är normalt och det är inget specifikt som gjort att vi ändrat från dråp till mord, säger förundersökningsledaren Daniel Axelsson.

På måndagseftermiddagen markerade polishund vid en damm i skulpturparken, vid ett campusområde i Linköping. Dykare kallades till platsen och sökte igenom vattnet, men utan att hitta något. Polisen hävde avspärrningarna kring dammen, rapporterar Östgöta Correspondenten.

Under måndagskvällen avbröts det aktiva sökandet efter 22-åringen.

– nu är det bara om det kommer in något tips som vi fortsätter, säger Thomas Agnevik, presstalesman hos polisen Linköping till Corren.

”Hoppet är inte ute”

Vid polisen i Östergötland beskriver man hur ärendet är mycket svårjobbat.

– Vi har så vitt jag vet ingenting konkret att gå på. Vi behöver vända på varenda sten och det räcker inte att söka i terrängen som vi gjort tidigare, säger Fredrik Kliman.

Hur fortsätter ni framöver?

– Vi kommer att söka med kriminalsökshund i närheten av försvinnandeplatsen. Det är främst liklukt man är intresserad av, det är likhundar. Vi kommer också gå igenom de tips vi fått in och hålla nya förhör med vissa av de som redan hörts, säger Daniel Axelsson.

– Arbetet får två parallella spår. Samtidigt som sökandet fortsätter i terräng och urban miljö med polis och frivilliga så pågår också förundersökningen i ärendet där man försöker ta till alla metoder för att reda ut det här, säger Fredrik Kliman.

”Kollar hans historik”

Polisen har genomfört husrannsakan i studentens lägenhet och man har tagit hans dator i beslag.

– Det är för att kolla historik och se om vi kan utesluta vissa scenarion, säger Daniel Axelsson.

Hur ser ni på möjligheterna att hitta honom?

– Man kan inte ge någon prognos, men för varje dag som går blir läget mer bekymmersamt. Samtidigt finns det andra ärenden där man försvunnit frivilligt och sedan kommet tillbaka långt senare. Hoppet är definitivt inte ute, säger Fredrik Kliman.

Tyder något på ett frivilligt försvinnande?

– Nej. Men ingenting tyder på någonting. Det finns inga spår att gå på. Efter den sista iakttagelsen 3 maj är han spårlöst försvunnen. Det framstår som ett mysterium och vi vet inte vart han tagit vägen, säger Fredrik Kliman.

Ber om tips

Polisen kommer att undersöka bensinmackar och andra verksamheter i det omkringliggande området för att se var det kan finnas sparad kameraövervakning.

I övrigt hoppas man mycket på tips från allmänheten.

– Vi önskar verkligen att man hör av sig till oss man man sett eller hört något. Vi brukar säga det och i detta fall är det extra relevant så att vi kan bearbeta informationen och gå vidare. Vi behöver alla iakttagelser vi kan få, säger Fredrik Kliman.

Den försvunne är 175-180 centimeter lång och beskrivs ha en smal kroppsbyggnad. Vid försvinnandet var han klädd i en brun studentoverall med gula revärer på benen och en röd huvtröja.

22-åringens mobiltelefon har varit avstängd sedan klockan 01.55, natten till i onsdags. Polisen samlar in uppgifter om telefontrafiken från operatören.

Personer som har uppgifter som kan sättas i samband med 22-åringens försvinnande uppmanas kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

ARTIKELN HANDLAR OM