Uppgifter: IS avrättade åtta holländare

Foto: Islamiska staten.
NYHETER

Terrorrörelsen IS uppges ha avrättat åtta holländska medlemmar i jihadistgruppen i Maadan i den syriska provinsen Raqqa, anklagade för att ha försökt desertera. Det uppger en grupp medborgarjournalister (RBSS) som rapporterar från Raqqa, IS "huvudstad".

Enligt RBSS har det varit spänt de senaste månaderna mellan 75 holländska jihadister, några av dem med marockanskt ursprung, och högt uppsatta IS-personer i Irak.

Tre IS-medlemmar i den holländska cellen blev tidigare gripna av irakiska IS-medlemmar som anklagade dem för att vilja fly och en av dem slogs ihjäl under förhöret, uppger RBSS. IS-ledare i Raqqa skickade en delegation för att lösa bråket, men medlaren ska då ha mördats av holländarna som hämnd.

IS-ansvariga i Irak ska då ha beordrat att alla medlemmar i den holländska gruppen skulle fängslas. Åtta av dem har sedan dess avrättats, enligt vad RBSS uppger.

Har inte kunnat bekräfta

Det syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som har sitt säte i London och har ett nätverk av källor i Syrien, har inte kunnat bekräfta uppgifterna. SOHR uppger dock att tre europeiska jihadister med nordafrikanskt ursprung har avrättats i området mellan Syrien och Irak.

Enligt holländska säkerhetspolisen har 200 personer från Nederländerna, inklusive 50 kvinnor, anslutit sig till IS i Syrien och Irak.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

IS/Daesh

Syrien