Misstänks för terrorförberedelse - 20-åringens egna ord

NYHETER

Vännerna försvann efter studietiden - är mest hemma i lägenheten

20-åringen planerade att bli busschaufför och hade precis blivit antagen till en förarutbildning.

Kort senare grips och häktas han - misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Nu kan Brottscentralen avslöja 20-åringens egna ord om sitt liv och misstankarna mot honom.

Den nu misstänkte 20-årige mannen växte upp med familjen, bestående av pappa, mamma och syskon. Trygga förhållanden, står det i Kriminalvårdens yttrande som Brottscentralen tagit del av.

Vad som tycks vara en av hans första större förändringar i livet var när föräldrarna skilde sig när han var tolv år. Sedan dess har bara bott med sin pappa. Fram till gripandet bodde de i samma lägenhet.

Fullständiga betyg

Han har fullständiga betyg i såväl grundskola som gymnasieutbildningen som var el- och enegriprogrammet. Där efter kom in på lärarprogrammet på universitetet men hoppade av efter bara några månader.

Sedan förra våren har han varit arbetslös. Men framtidsplaner tycks han ha haft. Kort innan frihetsberövandet hade han fått antagningsbesked till en bussförarutbilding.

Det var den 11 februari som mannen häktades misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Ett par veckor tidigare hade mannen kallats in till förhör, då gällande allmänfarlig ödeläggelse.

Inte i belastningsregistret

Han anser sig må mycket bra idag, bättre än han tidigare mått. 20-åringen uttrycker att hans religiösa övertygelse har varit till stor hjälp för honom.

Han finns inte i belastningsregistret, har inga kända missbruksproblem och lider inte av någon psykisk ohälsa.

Välordnade förhållanden, skriver Kriminalvården i yttrandet.

Samtidigt uppger 20-åringen att han blivit något av en ensamvarg. Han har inga intressen eller hobbys och den största delen av tiden är han hemma i lägenheten.

”Skoltiden var svår”

Under skoltiden hade han flera vänner - men att de gick åt olika håll när studierna tog slut. Idag har han inget eget socialt nätverk förutom familjen.

Trots vänner och fullständiga betyg så tycks åren i skolbänken ha varit tuffa:

– Skoltiden var svår, säger han enligt yttrandet men berättar inte mer om på vilket sätt.

20-åringen misstänks nu för förberedelse till terroristbrott men förnekar, enligt handlingarna, det som läggs honom till last. Han säger att han inte är orolig över den pågående rättsprocessen och menar att han trots omständigheterna mår bra.

Hör terrorexperten i klippet ovan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Terrorism