En bebis är född - nu händer detta

avKarin Ahlborg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Ännu ett kungligt barn är fött.

Men just för att det är kungligt är proceduren inte avklarad bara därför.

Det här är vad som händer nu:

Saluten

Det ska skjutas salut. När Estelle föddes sköts 2 gånger 21 skott från Skeppsholmen i Stockholm och från salutstationerna i Boden, Östersund, Karlskrona och Göteborg

Men det var för att hon är förstfödd till en tronföljare. Hennes lillasyskon får nöja sig med 21 skott.

Saluten kommer att skjutas snarast möjligt efter att Försvarsmakten informerats om födseln men inte mellan klockan 21 och 08 eller mellan kl 10 och 13 på en söndag.

Vittnesbekräftelsen

Den kungliga födseln ska bevittnas av talman Urban Ahlin, statsminister Stefan Löfven, riksmarsalk Svante Lindqvist och överhovmästarinna Kirstine von Blixen-Finecke. Det ska ske dagen efter födseln om den inte infaller en lördag, då vittnesbekräftelsen sker på måndagen.

Konselj

Kungen kallar till konselj dagen efter födelsen om den inte sker på en lördag, då hålls konseljen på måndagen. Vid konseljen, som är ett regeringssammanträde under statschefens ordförandeskap, ska kungen tillkännage barnets titel, samtliga namn och tilltalsnamn samt hertig/hertiginnedöme.

Te Deum

Dagen efter födseln, om den inte infaller på en lördag då det skjuts fram till måndagen, hålls tacksägelsegudstjänsten Te Deum i Slottskyrkan. Inbjudna är den närmaste familjen, representanter för riksdag och regering och övriga officiella Sverige.

När Estelle föddes var inbjudningarna till Te Deum redan utskickade sedan tre veckor eftersom hovet alltid skickar ut inbjudningar till större evenemang en månad i förväg.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM