Mor och dotter fick sova i tält på barnakuten

NYHETER

Sjukhuschefen: ”Högst olämpligt”

Foto: Tältet som Viktoria, 42 och Poppy, 18 månader, fick sova i

Viktoria Löwenthal och hennes allergisjuka dotter Poppy, 18 månader, hänvisades till att sova i ett tält på barnakuten, enligt Helsingborgs Dagblad.

Nu rasar hon mot sjukhusets behandling.

– Det som gör mig mest upprörd är avsaknaden av medmänskligt bemötande, säger hon.

När Viktoria Löwenthal, 42, ammade sin dotter Poppy, 18 månader, upptäckte hon att hon hade svullnader i ansiktet och stora blemmor på kroppen.

Viktoria, som befann sig på Ven, ringde 112 och efter sju minuter var öns jourteam på plats. Därefter fördes hon och dottern till Lunds Universitetssjukhus.

På akuten hänvisades de till ett rum som enligt Viktoria inte var barnapassat eftersom sängen saknade spjälor.

– Jag måste säga att jag kände mig lätt övergiven och fullständigt ansvarig för Poppys väl och ve. De kollade inte hennes värden, hennes hjärta eller syrehalt i blodet.

Läkaren bedömde att det inte var någon fara

Efter flera timmars väntan fick Poppy träffa en läkare. Då hade klockan hunnit bli ett på natten. Läkaren bedömde att det inte var någon fara med Poppy och att de kunde åka hem.

Men eftersom klockan var mycket och Viktoria inte hann få med sig plånboken när hon skyndade till sjukhuset visste hon inte vart hon skulle ta vägen.

– Hade jag varit vid mina sinnens fulla bruk hade jag säkert kommit på någon som jag vågade ringa klockan två på natten, men sanningen är att jag inte kunde tänka. Allt adrenalin som gått åt till att rädda livet på min lilla dotter hade gjort mig lätt knockad. Jag ville bara få lugn och ro.

Fick sova i lektält

Viktoria frågade om hon kunde få sova på patienthotellet. Men eftersom Poppy var utskriven sa sjukhuspersonalen att de inte fick det om de inte betalade 850 kronor. I stället föreslog en sjuksköterska att hon kunde sova i ett tält som stod i foajén.

– När vi kommer fram till tältet förstår jag att det är ett lektält för barn. Sjuksköterskan visar hur jag kan stänga runt mig och jag är tacksam i allt detta att hon kom med en kreativ lösning där olika regler sätter stopp för mänsklig behandling.

I ett inlägg på Facebook skriver Viktoria att hon inte är mest upprörd över att de fick hänvisades till att sova i tältet, utan att hon inte blev tagen på allvar och att de blev utskrivna mitt i natten.

”SAMT avsaknaden i ett medmänskligt bemötande: Har du blöjor? Mat till den lilla? Strumpor? Behöver ni ngt??? INGEN frågade, ingen brydde sig och ingen checkade hennes allmäntillstånd”, skriver hon.

”Högst olämpligt”

Katarina Johansson, som är chef för barnmedicin på universitetssjukhuset i Lund, medger i ett mejl till Aftonbladet att behandlingen var ”högst olämplig”.

”I sådana här fall ska personalen alltid hänvisa till patienthotellet eller annat hotell. Patienthotellet är bemannat dygnet runt och i speciellt ömmande fall som det här kan betalning ske i efterhand via faktura efter att sjukhuspersonalen kontaktat hotellet” skriver hon.

Helsingborgs Dagblad var först med att skriva om Viktoria.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lund