Trump anklagas för att främja våldsamheterna på sina möten

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Känslorna går heta i det amerikanska primärvalet och kring Trumps kampanj har det till och med uppstått våldsamheter.

Nu fruktar många att miljardären skapat ett monster som inte går att kontrollera.

– Det leder landet mot anarki och kaos, säger republikanske John Kasich.

Donald Trump landade under lördagsförmiddagen med sitt privatflygplan i Ohio och i en hangar talade han sig svettig inför sina supporters. Då gick plötsligt en demonstrant till attack.

Samtidigt som Trump snurrade runt på scenen brottades mannen som tagit sig genom avspärrningarna och mot podiet där Trump stod ner av livvakterna från Secret Service.

– Jag var redo för honom. Men det är mycket enklare om poliserna hanterar det, sa Trump när han fortsatte sitt anförande.

Möte ställdes in

Och kring Trumps valmöten har stämningen blivit allt mer hätsk i takt med att hans framgångar växer. Allt fler demonstranter skickas ut av vakter efter att ha stört miljardärens framträdande men den senaste tiden har det gått så långt som att våldsamheter har uppstått.

I Chicago ställde Trump in ett framträdande på grund av oroligheter. Tidigare i veckan under ett möte i Fayetteville, North Carolina, leddes en demonstrant ut av vakter när 78-åriga John McGraw plötsligt klappade till honom rakt i ansiktet, skriver bland annat Washington Post.

McGraw ska sedan ha vänt sig mot en kamera i lokalen:

– Nästa gång kanske vi måste döda honom, ska han ha sagt enligt New York Times.

Och Donald Trump anklagas nu av såväl demokrater som republikaner för att elda på den hätska stämningen med sin retorik.

Utöver standarrepliken när han avbryts – ”Få ut honom härifrån” – har Trump bland annat sagt att han skulle vilja slå en demonstrant på käften under ett tal Las Vegas, skriver Los Angeles Times.

”Slå skiten ur dem”

Första februari lovade han till och med att betala eventuella rättegångskostnader för den supporter som tog till våld mot demonstranter efter att han upprepade gånger hade störts i sitt tal, uppger New York Daily News.

– Om ni ser någon som gör sig redo att kasta en tomat, slå skiten ur dom. Jag lovar att betala rättegångskostnader, sa miljardären.

Donald Trump själv säger att han tar avstånd från allt våld. Samtidigt säger han att han vinner på alla kontroverser.

– Det gör bara våra vänner ännu argare. Vi kommer att gå till omröstningarna på tisdag och vi kommer att stå för en rungande seger, säger Trump enligt Politico.

Innan mötet i Chicago sa Trump att problemet är att det inte får några konsekvenser att störa hans evenemang:

– En del av problemet med att det tar så lång tid att kasta ut dem är att ingen vill skada varandra längre, sa Trump enligt Politico.

– Det brukade finnas konsekvenser. Det finns inte längre. De här människorna är så dåliga för vårt land. Ni har ingen aning, gott folk. Ingen aning.

Efter det inställda mötet i Chicago twittrade Trump:

”Den organiserade grupp människor, många av dem ligister, som hindrade oss från att utöva våra grundlägggande rättigheter i Chicago har verkligen gett energi till USA!”.

Clinton: Politisk mordbrand

Demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton uttalade sig under lördagen om klimatet i primärvalet.

– Den smutsiga, splittrande, retorik vi hör från Donald Trump och uppmuntrandet av våld och aggresion är fel, och det är farligt, säger Clinton, skriver New York Times.

– Om du leker med elden kan du starta en brand du inte kan kontrollera. Det är inte ledarskap. Det politisk mordbrand.

Hon sa att hon förstår att folk är arga.

– Men jag tror av hela mitt hjärta att det enda sättet att laga det som är trasigt är att tillsammans stå mot krafter som delar och diskriminering som splittrar Amerika i vi och dom, säger Hillary Clinton.

Och även inom republikanerna höjs röster för att den inflammatoriska retoriken kan ha gått för långt.

– Man funderar på om vi är på väg åt ett håll i dag där vi inte längre kan ha olika åsikter utan att protester har blivit en slags licens för att ta till våld och ge sig på sina motståndare fysiskt, säger Marco Rubio enligt Politico.

– Det här är vad som händer när en ledande presidentkandidat går runt och ger eldar på bitterhet, ilska och frustration.

”Leder till anarki och kaos”

Både han och republikanske kandidaten John Kasich som tidigare sagt att de är beredda att stödja Trump om han blir partiets kandidat har nu börjat vackla i den frågan.

– Det vore extremt svårt, säger Kasich.

– Donald Trump har skapat en giftig miljö.

Rubio och Kasich anklagar också Trump för att bidra till det hårda klimatet som lett till våld under hans valmöten.

– Det klimatet leder landet mot anarki och kaos, säger Rubio, enligt Politico.

Texassenatorn Ted Cruz skyller också på Trump, men säger att han fortfarande inte tänker backa från tidigare uttalanden om stöd till den kandidat som vinner.

Trump: Jag ser ilskan

Trump kommenterade redan i torsdags det växande problemet med våldsamheter kring hans kampanjmöten, skriver Washington Post:

– Människor kommer till mötena med en fantastisk energi och kärlek till sitt land. När de ser vad som händer i vårt land så känner de obeskrivlig ilska. De känner ilska. De älskar det här landet. De gillar inte att se dåliga handelsavtal. De gillar inte höjda skatter. De gillar inte att se att deras jobb försvinner. Och jag ser det, säger Trump.

– Det finns viss ilska. Men det finns också en enorm kärlek till det här landet. Det är vackert på många sätt. Men jag stödjer inte det på något sätt.

I stället pekar han ut demokraternas presidentkandidat Bernie Sanders supportrar som ansvarig för våldsamheterna och uppmanade Sanders att ”få ordning på sitt folk”.

I natt svarade Bernie Sanders, uppger Politico.

– Vad som orsakade protesterna på Trumps valmöte är en kandidat som har främjat hat och splittring mot latinos, muslimer, kvinnor och människor med handikapp och hans attacker som ifrågasätter i president Obamas ursprung.

Publicerad: