Obama nominerar Garland till Högsta domstolen

1 av 3 | Foto: Obama och Garland.
NYHETER

MIAMI, FLORIDA. USA:s president Barack Obama nominerar chefsdomaren Merrick Garland till Högsta domstolen.

En tårögd Garland tackade för det hedrande uppdraget vid en presskonferens i Vita huset.

Men det är inte säkert att republikanerna godkänner nomineringen.

Efter 79-årige Antonin Scalias bortgång i februari står en plats i USA:s högsta domstol tom. Den vanliga gången är att USA:s president nominerar en kandidat som han anser lämplig. Beslutet att godkänna kandidaten tas sedan av den amerikanska senaten.

Men flera tongivande republikaner har sedan Scalias död sagt att de anser att den som väljs till ny president i november borde få nominera en kandidat, eftersom besluten i Högsta domstolen är så pass avgörande och beroende av de specifika domarna.

Det kan leda till att de röstar ner Garlands nominering i senaten.

”Rätt man för jobbet”

Obama hoppades undvika en sådan politisk strid genom att tydligt visa sitt stöd för Garland.

– Han är rätt man för jobbet. Han förtjänar att bli godkänd. Jag hoppas att republikanerna ger honom en chans, han förtjänar en rättvis process, sa den amerikanske presidenten vid en presskonferens i Rosenträdgården i Vita Huset.

”Finns inget större”

Garland, 63, som i dagsläget är invald vid US Court of Appeals, motsvarande svenska hovrätten, i Columbiadistriktet där Washington ingår, tackade Obama och var märkbart rörd av äran:

– Det här är det mest ärofyllda i mitt liv, efter att min fru Lynn sa ja till att gifta sig med mig för 28 år sedan, sa han samtidigt som rösten brast.

Han fortsatte:

– För mig finns det ingen större samhällsuppgift.

Chefsdomaren är, precis som Barack Obama, från Chicago.

Presidenten valde att lyfta hur Garland som ung samlade på serietidningar som han sedan sålde, och därefter blev advokat på en prestigefylld advokatbyrå. Senare gick Garland vidare till justitiedepartementet, och har vid minst två av de senaste nomineringsprocesserna till Högsta Domstolen varit med bland spekulationerna.

– Han gjorde sig tidigt ett namn som den som både jagar korrupta politiker och våldsamma kriminella, sa Barack Obama.

Frågan är nu om de republikanska senatorerna kommer att köpa Obamas förslag, eller låta frågan bli politiskt slagträ så att en nyvald president får utnämna någon annan person till HD.

”En viktig fråga”

Flera tongivande republikaner uttalade sig snabbt efter att nomineringen blivit känd.

– En sådan livstidsutnämning påverkar dramatiskt människors individuella friheter, och kan ändra riktningen på Högsta domstolen i generationer. Det är en för viktig fråga för att vi ska köra över den med politik. Det amerikanska folket bör få sin röst hörd i den här frågan, sa Charles Grassley, republikansenator från Iowa, som också sitter i senatens juridiska kommitté i ett uttalande. Det kan tolkas som att han anser att senaten bör vänta med godkännandet till efter presidentvalet, vilket i praktiken innebär att han talar för att rösta nej till Garland.

Annan kritik kom från bland annat intresseorganisationer som hade hoppats på att Barack Obama skulle bryta trenden och för första gången nominera en afroamerikansk kvinna till Högsta domstolen.

Men Garland spekuleras också vara Obamas "konsensusnominering", alltså någon som kan också få en del republikaner med sig, sedan de röstade in honom i Columbiadistriktets hovrätt 1997 (chefsdomare i samma domstol blev han först 2013). Flera republikanska senatorer som då röstade för Garland, nominerad av dåvarande demokratpresidenten Bill Clinton, sitter nämligen kvar i senaten nu. Arizonasenatorn John McCain är en av dem.

Representanthusets talman, den inflytelserika republikanen Paul Ryan, säger dock att han håller med de republikaner som vill vänta, eller rösta nej, till godkännandet.

– Det här är en grundläggande princip och handlar inte om vem den nominerade är i sig. Presidenten har all rätt att göra den här nomineringen, och senaten har all rätt att inte godkänna den. Jag stödjer de som inte vill gå vidare med att godkänna den här nomineringen, sa Paul Ryan.

Får stöd av Clinton

Demokraternas mest populära presidentkandidat Hillary Clinton har uttalat sitt stöd till Garland och uppmanar senaten att rösta och godkänna honom, helst under de närmaste två månaderna, vilket enligt Clinton är den vanligaste tidsperiod en HD-nominering och godkännande ska ta.