Taxikaos i Stockholm

avLinnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Hundratals taxichaufförer demonstrerar just nu i Stockholm.

Orsaken: de tjänar inte tillräckligt med pengar.

– Vi går back vid varje körning, säger en chaufför på Taxi 020.

70-talet taxibilar befann sig utanför Taxi 020 och Taxi Kurirs huvudkontor i Stockholm under förmiddagen. Upprörda taxichaufförer kräver en förändring och kör nu genom stora delar av Stockholm.

Orsaken är ett nytt färdtjänstavtal som gör att priset sänkts. Då tjänar både åkare och chaufförerna mindre pengar, enligt en av demonstranterna.

– Vi har provat det här i 1,5 månad och det är en förlustaffär vid varje körning, säger en chaufför till Aftonbladet.

Han har fått nog och kräver nu att avtalet ändras.

– Det är inte acceptabelt att vi kör färdtjänst till sådant lågt pris. Ingen vill köra färdtjänst längre utan åker hellre någon annanstans och hämtar sina kunder.

”Många är slutkörda”

Även Elisabeth Lundblad, taxiförare, kräver en förändring.

– Vi måste jobba hårdare för att få en vettig lön. Det är inte rimligt att vi måste jobba mer för att tjäna som vi gjorde tidigare och många av oss är slutkörda, säger hon.

Hur mycket tjänar du i månaden?

– En som jobbar heltid tjänar ungefär 10 000 kronor efter skatt. Vi vill att det ska löna sig även för chauffören att köra.

Men Claes Löfvenberg, vd på Taxi 020, håller inte alls med förarna.

– Jag vet inte alls vad man menar med att man tjänar för lite. De har en normal lön i Sverige på 20 000-25 000 kronor, det tycker inte jag är för lite, säger han.

Han menar att nu när de kan köra färdtjänst tjänar de betydligt bättre än om de inte hade kört alls. Enligt honom finns inte de vanliga kunderna mitt på dagen och därför gäller det att tjäna pengar på färdtjänstkunderna – även om det handlar om mindre summor.

– Vi tycker att det är ett jättebra avtal för våra åkare och chaufförer. Men sedan finns en liten klick som inte fattar hur det hänger ihop så vi får prata med dem och förklara.

Men du tycker inte att det här är allvarligt?

– Det är jättefå som demonstrerar, så de andra 6 900 taxiförarna i Stockholm har uppenbarligen gjort en annan analys.

Polisen bevakar läget

Christian Hoffman, trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting, tycker att de gjort så gott de kunnat eftersom ”landstinget måste få pengarna att räcka till så mycket som möjligt”. Han säger att de ställt krav på arbetsgivarna.

– Jag kan inte riktigt se detaljerna i vad de är missnöjda med här, säger han.

Men det håller opposiotionslandstingsråd Talla Alkurdi (S) inte med om:

– Vi står upp för den svenska modellen. Det är fullständigt oacceptabelt med de usla villkor som förarna har. Den tuffa arbetssituationen ger också sämre kvalité i Färdtjänsten, säger hon.

Trafikpolisen har följt med demonstranterna vidare mot Hantverkargatan och Sveavägen i Stockholm. Just nu befinner sig ett fåtal taxichaufförer kvar utanför Taxi Kurirs huvudkontor på Sveavägen.

– Det är lugnt i nuläget och inget bråk, men vi följer med och bevakar, säger Albin Näverberg, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Taxibolag