Amorteringskrav klubbas trots kritik

1 av 2
NYHETER

Regeringen och allianspartierna har kommit överens om en ny utformning av amorteringskravet på bolån, som väntas klubbas igenom i morgon torsdag.

– Ja, vi kommer att införa ett amorteringskrav, säger Per Bolund (MP), finansmarknads - och konsumentminister.

Kammarrätten i Jönköping har flera gånger riktat kritik mot amoteringskravet. Förra året drogs finansinspektionens förslag tillbaka efter kritik från just kammarrätten, men denna gången har regeringen stått på sig.

– Det har länge varit vårt önskemål att införa amorteringskrav och nu har ett förslag utformats som vi är nöjda med, säger Per Bolund till Aftonbladet.

Amorteringskravet är tänkt att börja gälla från och med den 1 juni.

– Vi ser det som att konsumenterna får en högre ekonomisk säkerhet, vi har en hög nivå på skuldsättning i landet.

Förändring gällande undantag

Den som köper en nyproducerad bostad slipper kraven på amortering – men endast i fem år, efter en ny kompromiss.

Det var allianspartierna som drev igenom undantaget, som fick hård kritik från bland annat Bankföreningen och flera av de stora byggbolagen. Och undantaget tidsbegränsas alltså nu.

– Det fanns en rädsla för inlåsningseffekter med slopade amorteringskrav för nybyggen. Därför har vi satt en tidsgräns på fem år.

Det har uttryckts farhågor att bostadspriserna kommer att rusa uppåt fram till den 1 juni när amorteringskravet träder i kraft.

– Det tror jag inte är någon risk. Bankerna har ju redan anpassat sig till de här reglerna och det blir en mjuk övergång.

Tidslinje: Turerna kring amorteringskravet

ARTIKELN HANDLAR OM