Italiens premiärminister avgår

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Italiens premiärminister Matteo Renzi kommer att avgå sedan nej-sidan vunnit ”tydligt” i folkomröstningen om en ny författning.

– Folket har talat. Nej-sidan har vunnit och jag har förlorat. Min regeringstid är över och jag kommer att avgå i morgon, säger Renzi.

Matteo Renzi har inför folkomröstningen själv sagt att han kommer att avgå från sin post om han förlorar.

Renzis förslag var tänkt att minska storleken på, och inflytandet från, senaten, en av parlamentets två kamrar. Makt skulle också överflyttas från regionerna till centralregeringen i Rom. Kritiker, långt ut på vänsterkanten och bort till extremhögern, anser att förslagen var illa genomtänkta.

Kan leda till kaos

Finansmarknaden och europeiska politiker har fruktat att en seger för nej-sidan kan skapa politisk instabilitet och förnyat kaos för de redan illa åtgångna italienska bankerna, något som skulle kunna driva eurozonen mot en ny kris.

Efter beskedet om att nej-sidan vann har euron fallit mot dollarn med omkring en procent, och terminshandeln på de amerikanska börserna tappat något, enligt Reuters.

Sent i natt höll han ett tal till landet från sin tjänstebostad i Rom.

– Folket har talat. Nejsidan har vunnit och jag har förlorat. Min regeringstid är över och jag kommer att avgå i morgon, säger Matteo Renzi.

Rösten stockade sig

Han meddelar att han ”tar fullt ansvar” för det ”extremt tydliga” resultatet i folkomröstningen.

När Renzi tackade sin fru Agnese Landini stockade sig rösten.

– Jag ser fram emot att ta emot min efterträdare med ett leenden. Vem han än blir, säger Matteo Renzi.

TT-Aftonbladet

Publicerad: