Islamiska staten säljer sexslavar via krypterande meddelanden

1 av 3 | Foto: Lamiya Aji Bashar, 18, år, lyckades rymma från islamiska staten efter flera försök.
NYHETER

”Oskuld. Vacker. 12 år gammal...”

Med ord som dessa säljer terrorgruppen Islamiska staten (IS) tillfångatagna flickor och kvinnor som sexslavar.

Det hela uppges ske via krypterade meddelanden på Facebook och i populära appar som Whatsapp och Telegram, rapporterar AP.

Islamiska staten förlorar allt mer mark, och har den senaste tiden tvingas se sitt självutropade kalifat krympa. Samtidigt drar terrorgruppen åt sitt järngrepp om de uppskattningsvis 3 000 yazidiska flickor och kvinnor vilka beräknas hållas som sexslavar.

Det rapporerar nyhetsbyrån AP, som via en aktivist från den irakiska minoritetsgruppen fått information om ett av IS skämmande och djupt omänskliga sätt att finansiera sin verksamhet.

Krypterade konversationer

På arabiska och med hjälp av krypterade konversationer, som förs via stora meddelandeappar, saluförs flickor och kvinnor i varierande åldrar som sexslavar. I realtid.

Enligt AP sker sexhandeln primärt meddelandeappen Telegram samt via Facebook och den av sociala medier-jätten ägda Whatsapp. Även om den i Sverige populära appen Whatsapp uppges användas i mindre utsträckning.

– Telegram är extremt populär i Mellanöstern, bland andra regioner. Tyvärr inkluderar det mer marginella element och de bredare, laglydiga massorna, säger Markus Ra, talesperson på Telegram till AP, och tillägger att företaget rutinmässigt tar bort offentliga kanaler som används av IS.

”Kommer säljas snart”

På de bilder som uppges florera i dessa forum ses många flickor och kvinnor, tungt sminkade och iklädda vackra kläder.

Alla tittar de rakt in i kameran. Ingen uppges se äldre ut än 30 år.

”Oskuld. Vacker. 12 år gammal... Hennes pris har nått 12 500 dollar och hon kommer säljas snart”, står det enligt AP intill bilden på en ung flicka.

Utöver henne ska nyhetsbyråns reportrar även ha fått se en ”annons” på WhatsApp för en mamma med en 3-åring och en sju månader gammal bebis, som såldes för priset av 3 700 dollar.

"Hon vill att hennes ägare ska sälja henne", löd texten intill bilden.

Både Whatsapp och Telegram använder sig av så kallad ”end-to-end”-kryptering vilket gör att ingen annan än avsändaren eller mottagaren av ett meddelande, inklusive företagen själva, kan ta del av innehållet. Detta görs med syfte att skydda användarnas integritet.

ARTIKELN HANDLAR OM