Familjen ville ha Bamse – nu ska han avlivas

1 av 3
NYHETER

Familjen Thynell såg fram emot att adoptera en elva månader gammal rottweiler.

Den tidigare ägaren hade djurförbud och hunden Bamse skulle få en ny familj. Men nu har polisen beslutat att han ska avlivas.

– Det är helt vansinnigt, säger Christer Thynell.

Familjen Thynell, från Ljungby, har besökt djurrättsorganisationen SPCA i Örkelljunga några gånger för att hälsa på sin blivande familjemedlem.

Den elva månader gamla rottweilern, som familjen döpt till Bamse, besökte de med hundgodis och leksaker.

– Han är hur go som helst. En jättefin hund som har goda förutsättningar, och han är hur go som helst mot vår femåriga dotter, säger 52-årige Christer Thynell.

– Vi har varit där i omgångar och han blir så glad när han ser att vi kommer.

”Vi har gråtit här hemma”

Dagarna gick och familjen hoppades allt mer på att de skulle få ta emot hunden, men det blev inte som de tänkt sig. Familjen nåddes av beslutet att Bamse ska avlivas.

SPCA hade fått in tre rottweilers som togs från en person med djurförbud: en fullvuxen hund, en gammal tik med en benskada och lilla Bamse.

– Men då bestämde man sig för att lägga ned alla tre. Hur kan man lägga ned en fullt frisk hund på elva månader? Det är över mitt förstånd och det här får inte hända överhuvudtaget, säger han.

– Vi blev jätteledsna och har uppriktigt gråtit här hemma.

Beslutet överklagades av den förra ägaren, men överklagan avslogs av förvaltningsrätten och beslutet står fast – Bamse ska avlivas. Trots att det i beslutet står att Bamse har ”en god prognos”.

Orsaken är enligt polisens jurist Sofie Bäckström att det är ”osannolikt att han kan omplaceras utan risk för fortsatta hundangrepp”. Bamse ska tillsammans med de två andra hundarna ha tagit sig in i en trädgård och där bitit ihjäl en annan hund. I domen står att Bamse är ouppfostrad och agerar med stöd av de två äldre hundarna och är betydligt mer avvaktande när han är för sig själv.

Varför kan man inte låta en av hundarna leva?

– Vår besiktningspersonal har gjort en bedömning av hundarna och har bedömt att de bör avlivas eftersom man inte tycker att de kan säljas vidare utan risk, säger hon och poängterar att hon inte vet hur familjen kommit i kontakt med en hund som är omhändertagen av polisen.

”Var en familjemedlem”

Familjen Thynell hade räknat med en familjevän för livet. De döpte om den lilla hunden från Hugo till Bamse.

– Han lyssnade ändå inte till sitt namn och vi tyckte att Bamse passar bättre, ett riktigt mysnamn. Han var redan en familjemedlem, säger Christer.

Christer har ännu inte berättat för dottern Mimmi vad som kommer att hända, utan fortfarande hoppas han att polisen ska ändra sig och ta tillbaka beslutet.

– Någonstans vill jag tro att det skett ett missförstånd. Jag har ingen vettig förklaring till varför man vill avliva en fullt frisk hund som vi dessutom väntar på, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Djurskydd

Ljungby