”Det var jag som la dit orgoniten vid masten”

avKarin Ahlborg

Publicerad:
1 av 2
Föremålet vid telemasten misstänktes vara en bomb.

Uppståndelsen blev massiv vid Skutskärsmasten med polis och bombgrupp.

Men det polisen först trodde var en bomb visade sig vara en orgonit.

– Det var säkert ett halvår sedan jag lade den där, säger mannen till Gefle Dagblad.

Det var i tisdags, bara ett par dagar efter det misstänkta sabotaget mot Häglaredsmasten utanför Borås, som en privatperson slog larm.

Ett konstigt föremål hade hittats i närheten av Skutskärsmasten norr om Uppsala.

Nationella bombgruppen kallades till platsen och tog med sig föremålet som senare kunde avskrivas som en orgonit, en new age-pryl som påstås skydda mot elektromagnetisk strålning från exempelvis mobilmaster.

Chemtrails

I en intervju med Gefle Dagblad berättar mannen som placerat ut orgoniten anonymt:

–Det var säkert ett halvår sedan jag la den där, mest för att kolla… kommer någon att ta bort den därifrån? Finns det ett intresse av att masten ska producera dålig energi? Men jag trodde ju inte att det var Stockholms bombgrupp som skulle ta bort den, säger han.

Mannen är i 40-års åldern och småbarnspappa. Orgoniterna placerar han ut i hundratal runt master i Gävle-området för att omvandla den negativa energin till positiv. Han anser också att orgoniterna kan oskadliggöra chemtrails; uppfattningen att kondensstrimmorna efter flygplan egentligen är gift som sprids.

Fältpuck

Orgoniter är en blandning av metallspån och kristaller som gjuts in i plast. Enligt Gefle Dagblad var orgoniten vid Skutskärsmasten i storlek av en clementin.

–Jag såg en bild av en pyramid och det tyckte jag var konstigt, säger en orgonittillverkare som Aftonbladet talat med.

–Det är inte så man gör. Det är inte meningen att orgoniten ska synas, man ska inte skräpa ner.

Orgonittillverkaren anser att det är troligare att mannen placerat ut en så kallad fältpuck, ungefär sex centimeter bred och tre centimeter hög.

–Den ska ju helst inte plockas bort så man försöker få den att smälta in i miljön.

”Rappakalja”

Björgvin Hjörvarsson är professor i fysik vid Uppsala universitet och han avfärdar allt snack om att ingjutet metallspån och kristall i plast skulle kunna påverka strålningen från sändare.

–Det är väldigt enkelt att ta reda på. Nu talar vi i telefon, det är elektromagnetisk strålning som gör det möjligt. Om du placerar ut ett sånt här föremål skulle vi inte kunna prata i telefon om den verkligen skärmat av strålningen.

Teorin bakom orgoniterna är inte ens en teori.

–Det är ren rappakalja, bara fantasier. Man använder sig av ett "vetenskapligt språk” för att försöka skapa trovärdighet. Skulle det här fungera så vore det ett mirakel och såna finns det inte gott om.

Ser du någon fara med att tro på orgoniter?

–Både ja och nej. Om någon låter bli att gå till läkare för att de förlitar sig på det här så kan det vara farligt. Men om någon har den under huvudkudden och mår bra av det så är det ofarligt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Gävle

Uppsala