Kan ha rekat Disney World före dådet

1 av 7
NYHETER

Omar Saddiqui Mateen sköt ihjäl 49 personer och skadade 53 i den värsta masskjutningen i USA:s historia.

Nu kommer nya uppgifter om att 29-åringen kan ha haft planer på att attackera fler mål.

Han ska ha rekat på nöjesparken Disney World innan massakern på gayklubben.

– Vi håller just nu på att se över de uppgifterna, säger FBI-chefen James Comey.

Det var i söndags, vid 8-tiden svensk tid, som Omar Saddiqui Mateen sköt ihjäl 49 personer och skadade 53 på gayklubben Pulse i Orlando i Floride. Mateen sköts av polis i samband med dådet som terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret.

”Soldat av kalifatet i Amerika”

Under en presskonferens på måndagen sa James Comey, chef för FBI, att den federala polisen nu var säker på att Mateen hade radikaliserats genom propaganda på internet. Mateen ska även visat stöd för ett flertal, ofta motstridiga, islamistiska grupper.

– Det finns tydliga indikationer på att mördaren har radikaliserats och fått inspiration av utländska terrororganisationer, sa Comey under presskonferensen.

Dock vet man inte om han tillhört något nätverk eller om någon särskild grupp påverkat honom.

IS-sympatisörer har dock prisat attacken på sina egna forum och på den IS-vänliga radiokanalen Al-Bayan ska man ha kallat Mateen "en av soldaterna av kalifatet i Amerika" enligt CNN.

Advokaten Lee Bentley sa under måndagen att man samlat in bevismaterial, både elektroniska och fysiska, som en del i den pågående utredningen. Men om det kan bli aktuellt med några gripanden kan han i nuläget inte svara på.

– Vi vet inte om någon mer kommer anhållas. Men om någon annan var inblandad i detta brott så kommer de att åtalas.

Bostonbröderna var hans ”homeboys”

Fler detaljer har även framkommit kring de samtal som Mateen ringde till 911 strax före dådet. Totalt ringde Mateen tre samtal. I det sista ska han, förutom att ha svurit sin trohet till IS, också visat stöd för Boston-bombarna, som han kallade sina "homeboys" . Han ska även ha hyllat den amerikanska självmordsbombaren som dog i en attack av Nusrafronten, som strider mot IS i Syrien.

Uttryckt stöd för flera terrororganisationer

Men även om Mateen refererade till Boston-bröderna under samtalet har man än så länge inte funnit någon bevisning som tyder på samband mellan dem enligt FBI-agenten Harold Shaw.

Under de senaste åren ska Mateen dock ha uttryckt stöd för grupper som al-Qaida och deras fiende Hizbollah.

FBI ska ha undersökt Mateen vid två tillfällen, 2013 och 2014. Detta då han bland annat ska ha gjort uttalanden till stöd för terrorister och en misstänkt koppling till Moner Abu-Salha, en amerikansk man som rest till Syrien för att strida med terrorgruppen Nusrafronten. Utredningarna lades dock ned då man inte fann några bevis för att Mateen skulle ägna sig åt terrorism. På frågan om FBI borde ha agerat annorlunda svarade Comey under presskonferensen på måndagen att han så här långt i utredningen inte tror det.

Obama: ”Resultatet av nationell terror”

Även president Barack Obama sa i ett uttalande under måndagen att terrorattacken i Orlando var resultatet av nationell terrorism inspirerad via internet.

– Det finns inga klara bevis för att mördaren styrdes utifrån eller att det skulle vara del av en större sammansvärjning, sa Obama i uttalandet.

Även om motivet till dådet är under utredning så menar Obama att det är relevant att Mateen valt en gayklubb som mål och att attacken påminner om förra årets dödskjutningar i San Bernadino i Kalifornien. Presidenten sa även att terroism i den här skepnaden är "en förvriden version av islam".

Under torsdagen kommer president Obama att besöka Orlando för att visa sitt stöd för offren och deras anhöriga, uppger AP.

Bytte namn 2006

Mateen ska även ha bytt namn från Omar Mir Seddique till Omar Mir Seddique Mateen under 2006. Samma år som han tog examen från Indian River Community College. Någon anledning till varför anges inte i dokumenten som framkommit under utredningen av FBI. Mateen uppges vara född i Queens i New York och flyttat till Port Saint Lucie i Florida 1991. Mellan 2001 och 2006 hade han åtta olika anställningar. Många av jobben hade inriktning på hälsa och vitaminer. 2007 ska han ha anställts vid säkerhetsföretaget G4S enligt CNN. Företaget ska ha utfört en bakgrundskontroll på Mateen som visade att han hade undersökts av FBI men han anställdes ändå.

Mateen ska även ha gjort två pilgrimsresor till Saudiarabien enligt landets inrikesministerie. Första resan ska ha gjorts 2011 och den andra året efter.

Bara veckor före dådet ska han även ha försökt köpa militär skyddsutrustning från en lokal affär. Personalen ska dock ha nekat honom köpet enligt CNN. Utrustningen ska ha ha varit mer avancerad än den som polisen vanligtvis använder sig av.

Ska ha rekat på Disney World inför dådet

Enligt uppgifter till magasinet People från "anonyma "källor inom rättsväsendet", ska Mateen nyligen ha varit på nöjesparken Disney World och rekat. Enligt Mateens fru ska paret ha besökt nöjesparken i april i år och Mateen ska då ska ha undersökt både Walt Disney World Resort samt nattklubben Pulse – där attacken senare ägde rum – som potentiella attenstatsmål.

FBI håller just nu på att kontrollera om uppgifterna stämmer och om Mateen därmed hade fler potentiella mål i sikte.

– Vi håller just nu på att se över de uppgifterna, sa FBI chefen James Comey under måndagskvällen, svensk tid, men ville inte kommentera uppgifterna ytterligare

Inte heller representanter för Walt Disney World har velat uttala sig.

Besökt Pulse flera gånger

Enligt uppgifter till Orlando Sentinel ska Mateen ha besökt gayklubben Pulse, där dådet inträffade, flera gånger. Minst fyra stamgäster uppger för tidningen att de har sett Mateen på klubben tidigare.

– Ibland kunde han gå över till ett av hörnen, sätta sig och dricka ensam. Andra gånger var han så full att han blev högljudd och på krigsstigen, säger besökaren Ty Smith som säger att han sett Mateen på Pulse minst ett dussin gånger.

– Vi brukade inte prata med honom så mycket men jag kommer ihåg att han brukade berätta saker om sin pappa. Han berättade också att han hade fru och barn, säger Smith till tidningen.

En annan stamgäst, Kevin West, säger till Los Angeles Times att Mateen vid några tillfällen under ett år ska ha skickat meddelande till honom på en gay-app. Dock ska de aldrig ha träffats men West uppger att han ska ha sett Mateen kliva in på klubben bara en timme innan skottlossningen bröt ut.

Cord Cedeno och Chris Callen är två andra gäster som ofta brukar besöka klubben och även de säger till The Sentinel att de har sett Mateen där tidigare. Callen säger att han även bevittnat våldsamma utbrott från Mateen.

– Det var definitivt han. Han har varit här i flera år och människor kände till honom.

Men enligt John Mina, polischef vid Orlando-polisen har man inga sådana uppgifter i nuläget.

29 personer kvar på sjukhuset

Representanter från Orlando Regional Medical Center sa under måndagen att man var väldigt optimistiska om att de människor som skadades vid skottlossningen i söndags ska återhämta sig.

Hälsomyndigheten skrev även på Twitter att man inte längre behövde "lika stora mängder blod" som man tidigare efterfrågat.

29 personer vårdas ännu på sjukhuset. Många uppges ha allvarliga skottskador och vara svårt chockade. Fem bedöms fortfarande ha livshotande skador. Flera av dem som tidigare vårdats på intensivavdelningen och behövt respirator kan nu andas själva.

Tyst minut under EM

Vid 20.30-tiden på måndagen hölls en tyst minut under fotbolls-EM i Frankrike för att hedra de 49 offren i Orlando. I ett uttalande förklarar franska representanter att hyllningen är ett sätt att visa stöd för offren, deras anhöriga och hela den amerikanska befolkningen.

– Det blir också ett tillfälle att bekräfta värden som frihet, tolerans, samhörighet och gemenskap, vilket spelar en fundamental roll i fotbolls- och sportvärlden, enligt uttalandet.

ARTIKELN HANDLAR OM