Lurade alla med Facebookinlägg – så här gjorde han

Foto: Pablo Reyes inlägg.
NYHETER

Pablo Reyes har de senaste dagarna trotts vara rentav synsk. Men det fanns en annan förklaring till hans inlägg på Facebook.

– Folk borde göra skillnad mellan vad de faktiskt själva hör och vad andra säger till dem, säger han till Buzzfeed.

I ett Facebookinlägg den 27 december 2015, som delats av hundratusentals personer, förutspådde amerikanen Pablo Reyes en mängd olika saker.

”2016 kommer Hillary Clinton bli den första kvinnliga presidenten”, skrev han i början och radade sedan upp personer som skulle dö under året: Prince, Muhammad Ali, Kimbo Slice och Donald Trump. Alla har dött utom den sistnämnda.

Han avslutade inlägget med att konstatera att USA kommer att drabbas av den värsta masskjutningen någonsin.

Delades av hundratusentals

Inläggets kusliga innehåll fick många att dela och sprida det vidare, särskilt eftersom det därmed också förutsåg att presidentkandidaten Trump skulle dö. Till slut hade över 170 000 människor delat det.

Det var dock vissa som tidigt insåg att det hela rörde sig om en bluff. Enligt Buzzfeed pekade flera direkt på att det stod att Reyes redigerat inlägget. När man går in på redigeringshistoriken på Facebook (som kan nås av alla som ser inlägget) ser man att hans originalinlägg från den 27 december 2015 egentligen var följande:

”White people outside taking selfies with tornadoes and shit”.

”Vill inte kalla folk dumma, men...”

Efter att ha blivit avslöjad har Reyes valt att kommentera det hela för Buzzfeed.

– Jag vill inte kalla människor dumma men folk borde göra skillnad mellan vad de faktiskt själva hör och vad andra säger till dem, säger han till sajten.

Reyes är en erfaren bluffare som tidigare jobbat på satirsajten Huzlers som skriver fejkade nyhetsartiklar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook