Här visar Linnea, 3, hur man lägger någon i framstupa sidoläge

NYHETER

Klippet har setts av miljontals

Det är långt ifrån alla som kan lägga någon i framstupa sidoläge på ett korrekt sätt. Men treåriga Linnea från norska Halden kan utföra manövern på en vuxen person.

– Det är nog mest en lek men nu vet de hur man ska göra, säger pappa Lars till Aftonbladet.

Foto: Privat
Pappa Lars.

Förra söndagen, när Lars Frode busade med sin sambo Tanja, lade han henne i framstupa sidoläge. Lars två barn blev då nyfikna och frågade varför hon låg på det viset.

– Då visade vi dem hur man skulle göra, sedan fick de prova några gånger och det gick bra. En av gångerna filmade jag när Linnea gjorde det, hon tyckte det var jättekul att lägga mamma i framstupa sidoläge, säger Lars.

Setts av miljontals

Klippet visar hur Linnea, som väger 12 kilo, lägger Tanja, som väger 70 kilo, i korrekt framstupa sidoläge. Lars laddade sedan upp det lekfulla klippet på sin Facebook. Klippet visade sig bli väldigt populärt och har redan setts av närmare tio miljoner. Klippet har också delats över 100 000 gånger.

– Det tog en väldigt fart när jag gjorde inlägget offentligt, det är fullständigt galet. Enda anledningen till att jag gjorde inlägget offentligt var för att min mammas kompisar ville kunna dela inlägget. Jag har fått jättemånga positiva meddelanden, det har varit väldigt kul, säger Lars.

”Nu vet de hur de ska göra”

Även om barnen lärde sig manövern som en lek inser de också att det kan vara väldigt användbart om det skulle bli allvar.

– Det grundar väl sig lite i att både jag och Tanja jobbar som ambulanspersonal. För barnen är det nog mest en lek, de tycker det är kul att busa. Men vi förklarade också för dem att om någon inte vaknar när de försöker väcka någon så ska de lägga personen i den här positionen. Efteråt frågade vi dem vad man skulle göra sedan och då sa de ”ringa läkaren”, så nu vet de hur de ska göra om något inte är bra.