Uppgift: MP Göteborg splittrat i ledarfrågan

Av: Erik Melin

Publicerad:
1 av 2

Gustavs Fridolins charmresa till Göteborg verkar inte ha gett någon effekt.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har vare sig han, Romson eller några alternativ till språkrören något tydligt stöd i distriktet.

– Mötet gav en blandad bild och styrelsen har tidigare i veckan tagit beslut om att vi inte kommer att uttala stöd för någon, vare sig sittande språkrör eller kandidater, säger Rickard Arvidsson, ordförande för Miljöpartiet Göteborg.

Den senaste tiden av skandaler inom Miljöpartiet har fått stödet för de sittande språkrören, Åsa Romson och Gustav Fridolin, dalat betänkligt.

En undersökning från Aftonbladet/Inizio visade för fem dagar sedan att en av tre Mp-väljare vill att Fridolin avgår medan hela två av tre vill att Romson avgår.

Under fredagen besökte Gustav Fridolin Göteborg för att möta medlemmarna i distriktet.

– Det finns kritik, och det ska det göra, för vi har inte skött det här, sa han efter mötet.

”Kommer rösta fritt”

Uppgifter till Aftonbladet gör gällande att medlemmarna i Göteborg inte har något samlat stöd för vare sig språkrören eller någon eventuell utmanare.

– Ingen fick något uttryckligt stöd, sittande eller andra, från gruppen som sådan. Bilden blev att MP inte ställer sig bakom någon alls egentligen, säger en Mp Göteborg-topp med insyn.

Fanns det någon som fick mer stöd än någon annan?

– Om det var någon så var det Isabella Lövin som kom fram starkast.

Vad innebär det här inför Miljöpartiets kongress 13-15 maj?

– Kongressledamöterna från Göteborg kommer att rösta fritt, det har man enats om eftersom det är så splittrat. Många i kongressombudsgruppen kommer inte att rösta på Fridolin eller Romson.

”Inte uttala stöd”

Ordförande i Mp-distriktet Göteborg är Rickard Arvidsson. Han bekräftar att man höll ett informellt möte efter att Fridolin mött medlemmarna.

– Mötet gav en blandad bild och styrelsen har tidigare i veckan tagit beslut om att vi inte kommer att uttala stöd för någon, vare sig sittande språkrör eller kandidater.

Har ni förtroende för de sittande språkrören?

– Det kan jag inte uttala mig om.

Kommer era kongressledamöter att få rösta fritt i frågan om språkrören?

– Det kan jag inte säga något om i nuläget, säger Rickard Arvidsson.

Nominerar fram till söndag

I början av veckan meddelade de båda språkrören att de vill få sitt stöd prövat på nytt, under partiets kongress i Karlstad 13-15 maj.

Valberedningen fick då i uppdrag att undersöka vilka språkrör som partiorganisationen föredrar. Partiets distrikt och avdelningar har fram till midnatt på söndag på sig att komma in med nomineringar.

Publicerad: