Iphone

Apple presenterade nyheter

Apples vice vd Greg Joswiak presenterar den nya iPhone SE i Cupertino, Californien.
Apples vice vd Greg Joswiak presenterar den nya iPhone SE i Cupertino, Californien.

NYHETER

En ny mindre Iphone.

Det är Apples största nyhet i dag.

Men svenska kunder får vänta till april.

Klockan 18 svensk tid startade Apples produktpresentation från Kalifornien. Antingen har Apple blivit sämre på att behålla sina hemligheter, eller så har lösmyntheten hos bolagets underleverantörer i kombination med nyfikna teknikbloggare börjat lära sig att läsa av vad som är på gång bättre.

För de nyheter Apple presenterade var till största delen redan ute. Om än inte i detalj.

Den stora grejen är en ny Iphone. Iphone SE. Det är en mobil med fyratumsskärm som ska ersätta Iphone 5s som funnits ute sedan oktober 2013. Utseendemässigt ser den i princip likadan ut.

Iphone SE förses dock med Apples kraftfulla A9-processor, en 12 Megapixelkamera bak och 5 Megapixel fram och fingeravtrycksläsare.

Roséguld, silver, grå och guld

Iphone SE kommer i fyra färger: roséguld, silver, grå och guld och 16 upp till 64 GB lagringsutrymme. Priset i USA för den billigaste modellen med 16 GB blir 399 dollar plus försäljningsskatt. Den väntas komma till Sverige i början av april och baserat på det amerikanska priset lär priset i Sverige landa runt cirka 4 000 kronor.

Operativsystemet IOS får också en uppdatering som kommer att bli tillgänglig redan från i dag för att som har Iphone Ipad och Ipod Touch. IOS 9.3 innehåller bland annat Night Shift som använder klockan och platsinformationen i din iOS-enhet för att se när solen går ner där du är. Sedan justerar den automatiskt färgerna på skärmen till en varmare färgskala. När dagsljuset återkommer får du tillbaka dina normala skärminställningar. Night Shift minskar det blå ljus som sömnforskare hävdar stör sömnen för dem som använder mobil eller surfplatta precis innan de ska sova.

Surfplatteförsäljningen har backat

Dessutom visade Apple upp en ny Ipad Pro med 9,7-tumsskärm. Surfplatteförsäljningen har backat med mer än 20 procent per år senaste två åren och Apple och Samsung är de som tagit mest stryk på den svenska marknaden när kunder istället valt betydligt enklare och billigare surfplattor. Den nya Ipad Pro kommer att gå att få med upp till 256 GB lagringsutrymme för dem som har råd. Även Ipad Pro 9,7 tum kommer att finns i de fyra färgerna roséguld, silver, grå och guld.

En annan nyhet är att priset på Apple Watch sänks. Omräknat i svenska kronor handlar det antagligen om cirka 500 kronor.

peter.pettersson@aftonbladet.se

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Iphone

LÄS VIDARE

Budgetmobilerna allt bättre – så bra är de

ÄMNEN I ARTIKELN

Iphone

Apple

Mobiltelefoni