Experten: ”Därför bar de handskar på ena handen”

1 av 6
NYHETER

Två av de män män som misstänks för terrorattentaten på flygplatsen Zaventem i centrala Bryssel fångades av övervakningskameror minuter innan explosionen, med handskar på vänsterhänderna.

Experter vädrar nu teorier om att de kan ha burits för att dölja detonatorer.

– Det kan vara så att man har dolt mekanismen under handskarna, säger terrorforskaren Hans Brun till Aftonbladet.

Stillbilden från en övervakningskamera på Bryssels flygplats har spritts över världen sedan den publicerades av belgisk polis på tisdagen. Den uppges visa de tre män som misstänks ligga bakom morgonens blodiga terrorattacker, som dödade minst 11 människor.

Likt vilka andra resenärer som helst går männen lugnt inne i på flygterminalen och skjuter varsin bagagevagn med resväskor framför sig – som senare bekräftats innehålla spik- och glaspreparerade sprängladdningar.

Några minuter senare exploderar det.

Bar handskar på ena handen

Alla tre ska ha burit sprängladdningar, men bara två detonerade. Mannen i ljusa kläder och svart hatt till höger i bild flydde och efterlystes under tisdagskvällen av belgisk polis. De andra två är döda, enligt den belgiske statsåklagaren Fédéric Van Leeuw.

Flera har nu noterat att de mörkklädda männen på övervakningsbilden bär handskar, men bara på vänster hand. Och på tisdagskvällen spekuleras det kring den underliga detaljen.

Enligt terrorexperter som citeras av den belgiska nyhetssajten DHnet kan de burits i syfte att dölja terroristernas avfyringsmekanismer som används till självmordsvästarna, skriver brittiska Daily Mail.

Chatherine Herrigde, säkerhetskorrespondent för Fox News, säger till ett av tv-kanalens program att handskarna kan ha använts för att dölja en avtryckare som är kopplad eller tejpad till attentatsmännen hand, en så kallad ”dead man’s switch” (död mans grepp) för att garantera att bomberna ska detonera, även om angriparna förlorar greppet om mekanismen.

”Kan ha dolt mekanismen”

Terrorforskaren Hans Brun har även han uppmärksammat de utpekade terroristernas handskar, och menar att det mycket väl kan dölja någon slags utlösare.

– Typiskt sett använder man elektrisk impuls och mobiltelefon eller stubintråd för att utlösa en sprängladdning. Det kan vara så att man har dolt mekanismen under handskarna för att på något vis försöka dölja trådarna, säger Brun.

Spridda över tid och rum

Han känner inte till något tidigare tillfälle som en liknande maskering använts men säger att han förstår att frågor väcks.

– Man döljer ofta trådar, självmordsvästar eller självmordsbälten med olika typer av klädesplagg. Det varierar från fall till fall, och det är så lätt att byta.

– Det är väl något eftersom handskarna sticker ut lite, men man kanske ska lyfta fram att det just nu kanske inte är det man ska fokusera på. Tekniken bakom ger sig så småningom. Just nu är jag mest nyfiken på vilka de är, varifrån de kommer och om de har en koppling till Parisnätverket eller är ett helt fristående nätverk.
Hans Brun säger också att tillvägagångsättet som terroristerna använde denna gång inte är speciellt avancerat och tekniken inte särskilt ny, men att det som utmärker tisdagens blodiga dåd i Bryssels och EU:s hjärta är att attackerna är spridda över tid och rum i syfte att trötta ut och belasta polis och rättsskipande myndigheter.

Totalt sprängdes två laddningar i avgångshallen på flygplatsen Zaventem. Omkring en timme senare, cirka klockan 09.15, inträffade ännu en explosion ombord ett tunnelbanetåg vid Maelbeek, nära EU-kommissionens byggnad Berlaymont i centrala Bryssel.

Terrororganisationen Islamiska staten tog på tisdagen på sig attackerna.

Identifierades på onsdagen

På onsdagsmorgonen meddelade TT att självmordsbombarna på flygplatsen i Bryssel har identifierats som två bröder kända av polisen sedan tidigare, enligt tv-kanalen RTBF. Uppgifterna ska vara bekräftade av en poliskälla. Den ena brodern, Khalid El Bakraoui, låg bakom självmordsattacken i tunnelbanan, och den andra, Ibrahim El Bakraoui var en av de som låg bakom självmordsbombningarna på flygplatsen. Uppgifterna bekräftades av åklagare på onsdagen.

Mer om terrorattackerna i Bryssel

LARMET: Det finns IS-tränade terrorister i Sverige

TERRORISTERNA BAKOM DÅDEN: Dödade, jagade, gripna

WOLFGANG HANSSON: Frestande att gå i IS fälla

AVSLÖJAT: Desperata orden i terroristens testamente

DETTA HAR HÄNT: 31 döda i tre terrordåd

ARTIKELN HANDLAR OM