Studenter döda efter busskrock i Spanien

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:

En svensk skadad

1 av 4

Minst 13 personer har dött i en busskrock i Spanien. Över 40 andra har skadats, däribland en svensk.

De flesta är internationella studenter som vistas i Spanien via utbytesprogrammet Erasmus, skriver El Pais.

Tipsa | Aftonbladet

Minst 13 personer har dött i en busskrock i Spanien, rapporterar El Pais. Olyckan inträffade vid klockan sex på morgonen lokal tid vid staden Freginals, sydväst om Barcelona.

I bussen färdades närmare 60 personer som hade tillbringat natten i Valencia efter en festival och var på väg till Barcelona. Utöver de omkomna har 40 andra skadats, fyra av dem allvarligt.

De flesta är internationella studenter som vistas i Spanien via utbytesprogrammet Erasmus på universitetet i Barcelona.

Svensk skadad

Utrikesdepartementet uppger att ambassaden i Madrid och konsulatet i Barcelona undersöker händelsen. En av de skadade är en svensk.

– Vi känner till att en svensk person skadats lindrigt i den här olyckan, säger Victoria Bell vid UD:s presstjänst.

Hon kan inte säga var personen är hemmahörande eller om det är en man eller en kvinna.

Bussen var en del av en större konvoj med uppåt 20 fordon och i en av de andra bussarna åkte svenske Johan Wallin, 23, som studerar medicin på universitetet i Barcelona. Han låter meddela att han efter omständigheterna mår bra och att tankarna går till de döda personernas familjer.

Några av de skadade är från länderna Spanien, Schweiz, Norge, England, Turkiet, Ukraina, enligt den katalanska sajten CCMA. Totalt ska personer från 19 olika nationaliteter vara inblandade. De skadade ska vara i åldrarna 22-29 år.

Bilder från olyckan visar ett stort pådrag av räddningspersonal och människor som avförs i ambulans från motorvägen AP-7. Trafiken har fått ledas om på grund av stora framkomlighetsproblem och långa köer har bildats.

Kört på fel sida

Orsaken till olyckan är inte fastställd men bussen ska ha kommit över på fel sida av vägen och frontalkrockat med en personbil, enligt La Voz de Galicia. Den mänskliga faktorn kan ligga bako.

Regionens borgmästare José Roncero säger enligt CCMA att platsen på AP-7:an tidigare varit drabbat av olyckor men inga så allvarliga som denna.

Den spanska regeringen har inrättat ett hotell i staden Tortosa som samlingspunkt för offrens familjer.

– Vi beklagar sorgen för alla familjer som drabbats av den här allvarliga olyckan den här morgonen i Freginals, säger Valencias president Ximo Puig i ett uttalande.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN