Kritik mot tyska spionbyrån efter mullvad avslöjats

1 av 2
NYHETER

Fyrabarnspappan infiltrerade den tyska underrättelsetjänsten.

Nu avslöjas att spionmyndigheten missat att 51-årige Roque M är en självradikaliserad hårdporrskådespelare – som planerade ett terrordåd mot sin nya arbetsgivare.

Nyheten om att den tyska underrättelsetjänsten Bundesamt für Verfassungsschutz, BFV, briserade under tisdagen. En 51-årig man greps och arresterades i mitten av november misstänkt för att ha planerat ett sprängdåd mot BFV:s huvudkontor i Köln och för att ha försökt sprida hemlig information till sina islamistiska terrorkontakter på nätet.

Den 51-årige mannen som i tyska Bild kallas ”Roque M” är en fyrabarnspappa från Spanien som anställdes av BFV i april. Hans jobb gick ut på att övervaka militanta islamister i Tyskland.

Men samtidigt planerade den självradikaliserade 51-åringen alltså ett eget terrordåd och var själv aktiv i de islamistiska nätmiljöerna – med de misstänkta terroristerna han skulle bevaka.

För två veckor sedan uppmärksammade Roque M:s kollegor en ovanlig användare i ett av de nätforum de bevakar. Mannen utgav sig för att vara en militant islamist och skrev även att han arbetade som tysk spion.

Upptäcktes av sina kollegor

Mannen erbjöd sig bland annat att hjälpa till med att utföra ett attentat mot sin arbetsgivare, skriver Washington Post.

Hans kollegor lyckades lura honom att lämna mer information om sig själv till dem och till slut hade de fått fram så mycket uppgifter att det stod klart att det var en av deras egna som de hade kontakt med. Då först kunde mannen gripas.

I förhör har 51-åringen erkänt att han i hemlighet konverterat till islam och självradikaliserats under de senaste två åren. Han ska ha också ha sagt att hans mål med att bli anställd av den tyska underrättelsetjänsten hela tiden varit att kunna varna ”sina troende bröder” om byråns utredningsarbete mot militanta islamister, skriver Washington Post.

Nu kommer fler uppgifter om mannens dubbelliv som väcker ytterligare frågetecken kring hur mannen kunde anställas av underrättelsetjänsten, skriver Washington Post.

– Man kan bara vara tacksam för att det här upptäcktes, säger André Hahn från den parlamentariska kontrollkommitté med ansvar för byråns spionverksamhet.

– Men det verkar ha skett av en slump. Det hade också kunnat bli så att det han hade fortsatt jobba där i flera år.

Använde porralias på nätet

51-åring som tidigare arbetat på bank hemlighöll inte bara sin tro och sina terrorplaner från BFV, han ska ha också ha dolt det för sin familj. Vid en husrannsakan hos Roque M framkom att han även lyckats hemlighålla en tidigare karriär som aktör i gayporrfilmer.

51-åringen ska ha använt samma alias under sin porrkarriär när han var aktiv i de islamistiska forumen på nätet, enligt tyska Bild.

Tyska myndigheter säger att det inte finns några bevis i nuläget för att han lyckats förmedla skadlig information till militanta islamister om underrättelsetjänsten.

Kräver bättre rutiner

Men flera politiker kräver nu bättre rutiner när blivande anställda ska kollas upp.

– Det är inte bara bisarrt, det är faktiskt också en skrämmande historia när en myndighet vars roll är att syssla med kontraspionage har anställt en islamist som kan ha haft tillgång till känsliga uppgifter, som till och med kan ha spridit islamistiskt propaganda och försökt rekrytera andra som skulle kunna utföra en attack mot byrån, säger Hans-Christian Ströbele i kontrollkommittén.

– Nu måste de förklara exakt vad som hänt och hur det kunde bli så att en sådan här person anställdes.

Underrättelsetjänsten BFV uppger att det inte gått att upptäcka ett sådant här dubbelliv och att mannen klarade sig genom alla deras kontroller när han anställdes i april utan anmärkning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Köln

Tyskland