Panikplanen – få hjälp av kändisar

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Assange vill ha deras stöd för att frias från våldtäktsanklagelserna

Eva Franchell, Ingvar Carlsson, Lena Mellin, Thage G Peterson, Katarina Sandström, Stellan Skarsgård, Helene Bergman, Hans Blix, Helle Klein, Sven Lindqvist, Robyn, Olle Svenning, Cecilia Uddén och Hans Alfredson finns med på listan över kända svenskar som våldtäktsanklagade Julian Assange (överst) vill ha hjälp av.
Eva Franchell, Ingvar Carlsson, Lena Mellin, Thage G Peterson, Katarina Sandström, Stellan Skarsgård, Helene Bergman, Hans Blix, Helle Klein, Sven Lindqvist, Robyn, Olle Svenning, Cecilia Uddén och Hans Alfredson finns med på listan över kända svenskar som våldtäktsanklagade Julian Assange (överst) vill ha hjälp av.

På onsdag kan Julian Assange lämnas ut till Sverige.

Nu går hans anhängare till motoffensiv.

De har tagit fram en lista på kända svenskar – som ska hjälpa Wikileaks­grundaren att bli fri.

Två svenska kvinnor har polisanmält Julian Assange, 40, för våldtäkt och sexuellt ofredande.

På onsdag ska Storbritanniens högsta domstol besluta om han kan utlämnas till Sverige eller inte. Julian ­Assange nekar till anklagelserna och säger att han fruktar att i nästa steg lämnas ut till USA.

Samtidigt förbereder anhängarna att försvara Assange. Pr-konsulten Harald Ullman är sedan i fjol anlitad för att hjälpa honom att rentvå sig.

Ullman arbetar tillsammans med en mindre grupp, som Assange själv ska ha ­varit med att sätta samman.

Tystlåten grupp

Enligt uppgift till Aftonbladet består gruppen förutom Ullman av den australiske journalisten och USA-­kritikern John Pilger, Assanges assistent Joseph Farrell, den svensk-amerikanske journalisten Al Burke och samhällsdebattören och ­läkaren Rigmor Robèrt.

– Du får ta det här med Al Burke, säger Robèrt när ­Aftonbladet ringer.

Men även Burke är tyst­låten:

– Vi är några som har diskuterat fallet och har samma syn, mer än så är det inte.

Men enligt uppgift har gruppen arbetat med att ta fram en lista på svenska kändisar som ska knytas till ­saken. Det är allt ifrån artister och skådespelare som ­Robyn och Stellan Skarsgård till före detta politiker som Ingvar Carlsson och Thage G Peterson.

Påverka i det dolda

Förhoppningen är att vissa av dem ska påverka makt­havare i det dolda. Andra ska skriva artiklar eller bara ­sprida sin stjärnglans.

”Om man förklarar på ett bra och tydligt sätt säger folk förvånansvärt ofta ja”, skriver Al Burke i ett mejl till gruppen.

Enligt vad Aftonbladet ­erfar har personerna ännu ­inte kontaktats. Något som ­Aftonbladet-journalisterna Lena Mellin och Eva Franchell – båda med på listan –bekräftar.

– Man ska inte blanda ihop Wikileaks med misstankarna om våldtäkt. Om någon hör av sig kommer jag att säga att rättvisan ska få ha sin gång, säger Franchell.

Även Lena Mellin ute­sluter allt samarbete.

Harald Ullman, som själv är övertygad om att ­Assange är oskyldig, vill ­inte prata om ­listan.

– Om han kommer hit är det annat vi planerar. Det handlar bland annat om hur vi ska hantera alla journalister som kommer att vilja intervjua honom. Det har varit tvärlugnt ett tag, men det är klart att arbetet nu ­aktualiseras.

Vad hoppas ni uppnå med att knyta kändisar till ­fallet?

– Det vill jag inte kommentera.

Fotnot: Hasse Alfredson vill förtydliga att han aldrig blivit kontaktad av gruppen och att inget arbete är aktuellt i framtiden.

Publicerad: